Fællesbyg

– et boligfællesskab på tværs af generationer

Vi søger ...

Almenr er ikke længere involveret i projektet. Kontakt venligst
Svend Aage Jensen
Email: jensen24@webspeed.dk
Tlf: 30236528



Boliger til alle ...

Ejerboligerne i boligfællesskabet koster mellem 3.298.000 og 4.624.000 kr. og er mellem 84 og 122 tinglyste m2 plus masser af fællesfacilteter.

Prisen er inklusiv fællesfaciliteter og egen parkeringskælder (pånær én lejlighed) og er, sammenlignet med traditionelle ejerlejligheder i området, meget attraktiv.

Fællesbyg er ...

- et generationsparadis i Køge
- indflytningsklar fra 16. april 2021
- vidunderlig tæt på strand og natur
- i pendlerafstand til København
- bæredygtigt
- et bofællesskaber der allerede rummer 40 familier


Vi er en flok superaktive 'fællesbyggere' (som vi kalder os selv), der er godt igang med at bygge vores drømmeboligfællesskab. Mange af os, der har startet projektet, er plus 50 og vi har til sammen 110 børnebørn. Vi har også flere børnefamilier med og glæder os til at få endnu flere af dem ombord.
Der er knap 4 lejligheder tilbage og kun få af dem er gearet til børnefamilier. Har du ikke hjemmeboende børn men er glad for idéen om flere generationer i samme landsby, så er du naturligvis også velkommen.

Meld dig intereseret

Drømmer du om et liv i et stærkt naboskab i et sjovere byggeri med farver og liv på tagene i Køge ved vandet og tæt på alt mulig andet?

Hver søndag kl. 13 -15 , står der Fællesbyggere klar foran Fællesbyg. Så er du nysgerrig på at bo i Fællesbyg og møde dine kommende naboer, se boligerne, området og alt det skønne der følger med, så kig forbi!

Således lærer du os, og vi dig, at kende. Det er nemlig vigtigt for os. Dernæst kan du anmode om at få en decideret fremvisning af en specifik lejlighed. Det gør du ved at skrive til camilla@almenr.dk

Forhåbentlig er du så der, hvor du nu ved at du gerne vil bo i Fællesbyg og også har set dig varm på en specifik lejlighed. Da kan du reservere lejligheden og vi sætter hele ansøgningsprocessen igang.
Se hvad processen indebærer længere nede på siden.

Se alle Almenrs events

Vi er igang med at flytte ind. Juhuu!

Dyk ned i Fællesbyg

Klik og læs

Vi tror på, at livet er meget sjovere og meget mere givende på tværs af generationer!
I Fællesbyg bliver vi mange med fuld fart i kalenderen med de udfordringer det nu giver for at få et fedt familieliv.

Men vi er også mange med både tid og ressourcer. Flere af os har arbejdet professionelt med børn og vi er alle ret barnlige og vil have en hverdag på tværs af aldre og livsfaser – hvor vi kan hjælpe og berige hinanden.

Når vi hver dag møder mennesker i alle aldre og livssituationer, så oplever vi helt konkret, at der er mange måder at leve liv på. I samspillet mellem generationer i Fællesbyg lærer vi alle at tage hensyn, og udvikler de allervigtigeste kompetencer i livet: Kunsten at skabe gode relationer til andre slags mennesker.

På en workshop skrev vi dette lille fiktive brev til inspiration om hverdagen i Fællesbyg i flere generationer.

Her er vi :) 

Inspirationen til Fællesbyg kommer fra de tyske byggegrupper (Baugruppen), hvor beboerne styrer byggeriet i stedet for en tilfældig developer. Medlemmerne af Fællesbyg har selv været drivende i planlægning af selve byggeriet – og i løbet af efteråret 2020 så designer vi selv alle vores fælles-faciliteter og aktiviteter. Læs mere om dén proces, som du jo er inviteret med til, her.

Vi er en flok stærke, engagerede og passionerede mennesker i alle aldre. Vi deler byggefælleskabernes erfaring om, at boliger bliver meget bedre når man selv bestemmer. Og måske endnu vigtigere: At fællesskaberne bliver meget bedre, når man også har været med til at bygge dem!

Visualisering af fælleshuset - Vi får højt til loftet - og plads til det hele

I bygningen er der 45 boliger i forskellige størrelser - alle med hver deres unikke fordele. Fx. er der 3 meter til loftet i stuelejlighederne for at skabe et større lysindfald, og nogle af lejlighederne er i to plan. Flere af lejlighederne i stuen og første sal er indrettet til børnefamilier.

Arkitekturen er at kapitel for sig selv. Vi ønskede et spændende byggeri af høj arkitektonisk værdi, som afspejler den åbenhed og mangfoldighed, som beboerne repræsenterer. Høj bæredygtighed selvfølgeligt. Og så en masse smarte løsninger, der udnytter bygge- og boligarealet bedst muligt.
Du kan læse
Vandkunstens refleksioner her.

Vi har planlagt byggeriet, så der er maksimalt lysindfald til alle og åbent foran Fællesbyg mod sydvest hvor "siloen" ligger.

Fællesbyg har fra starten af haft en ambition om at blive så bæredygtig som mulig. Vores arkitekt, Vandkunsten, er pioner indenfor bæredygtigt byggeri, og vi har sammen haft fokus på gode løsninger både i opførelsen og til når bygningen tages i brug. Et sundt indeklima, gode materialer og tekniske løsninger, der hjælper os til en meget mere bæredygtig drift, er alle en del af byggeriet. Vi har masser af idéer til hvordan vi i hverdagen f.eks. mht indkøb kan koordinere i fællesskabet så vi kan købe bedre, billigere og mere bæredygtigt ind. Du kan læse mere om vores konkrete ambitioner her.


Vi får mere for pengene, når vi selv bestemmer! Vi har selv været med til at designe og finansiere byggeriet og har derfor kunnet bygge både bedre og billigere og mere bæredygtigt  – med hjælp fra tegnestuen Vandkunsten, Fonden for Billige Boliger og Almenr. Det er vi faktisk ret stolte over!

Du kan læse lidt om tilgangen
her hos Realdania. Og læse Vandkunstens reflektioner her.


Fællesbyg er et moderne boligfælleskab, hvor vi både dyrker det helt private med vores ganske almindelige lejlighed – og det fælles, med delte faciliteter og ressourcer – og med masser af fælles aktiviteter.

Som der står i vores
manifestI Fællesbyg er vi et fællesskab af vidt forskellige mennesker, der sætter pris på vores individuelle udtryk. Vi tror på, at respekt for hinanden, lydhørhed for forskellighed og en dedikation til at finde de gode kompromisser, er fundamentet for den balance mellem det private og fællesskab, vi alle drømmer om.

Taghaverne startede som en vild ide om natur i mange etager og de 4 taghaver bliver, sammen med vores gård-rum, vigtige mødesteder, hvor vi har fælles drivhus, høns, urtebede, grillpladser og meget andet. Der er ikke bare en tagterrasse – det er landbyens torve i højden....

Området


LÆS "10 gode grunde at bo i Køge Kyst"

'Udsigten'

Udsigten er et af de mest populære byrum på Søndre Havn. Et attraktivt  sted helt ned til stranden – med siddemøbler og mulighed for at grille, træne, lege eller holde sammenkomster.

Strandengen og Almindingerne

Almindingerne er et stor satsning for hele Køge Kyst og bliver langstrakte, rekreative områder, der går på tværs af boligvejene og trækker naturen fra den tilstødende strandeng helt ind i byen, og samtidig skaber både klimasikring og biodiversitet.

Byrummet Opdagelsen

er et levende have- og køkkenværksted på Søndre Havn, lige ved siden af Fællesbyg hvor store og små samles.Her kan du feks. få din egen nyttehave: “Havnehaverne” er 85 højbede, som du kan del i. Og ønsker du at blive bi-ejer, kan du købe en andel for 200 kr. i biklubben.

Køge Roklub og Køge Kano- og Kajak klub

Begge ligger ved siden af Fællesbyg, og arrangerer f.eks. ture til Stevns Klint

Braunstein Bryggeri

 er vores lokale mikrobryggeri på Køge havn.

Den Gule Hal

er Søndre Havns levende kulturhal, med et hav af aktiviter, foredrag, udstillinger og kreative værksteder. I Gule Hal er der en bl.a stor skater-bane.

Tapperiet

er vores lokale ungdomskulturhus. Unge fra Køge og oplandet mødes her for at spille musik og deltage i koncerter, filmaftener, skate-konkurrencer og meget andet.

Valkyrien

er den lokale vinterbadeklub som ligger for ender af vores mole. En superlækker ny bygning med saunaer og masser af plads til at hænge ud.

Boligerne

Vi bliver 45 familier i alt i Fællesbyg. Mange af børne-lejlighederne er i stueetagen så der er direkte udgang til gården, hønse- og fælleshuset – og let adgang til stranden.

Der er knap 4 boliger tilbage, de koster mellem 3.286.000 og 4.624.000 kr. og er mellem 84 og 122 tinglyste m2 plus masser af fællesfacilteter. Prisen er inklusiv fællesfaciliteter og egen parkeringskælder og er, sammenlignet med traditionelle ejerlejligheder i området, meget attraktiv.

Fællesfaciliteterne består af:
- Fælleslokale med storkøkken
- 2 gæsteværelser med hver sit bad og toilet
- 2 værksteder - et til det grove og et til fine kreative arbejde
- 4 taghaver med bl.a. drivhus, grill og plantekasser
- cykelkælder med el-stander

1.02 (KØBSAFT. UNDERSKR.)
1.06 (SOLGT)
1.07
1.08
2.03 (SOLGT)
2.05 (SOLGT)
2.08
2.09
2.10 (KØBSAFT. UNDERSKR.)

Hvad ligger fast?

+

Boligernes størrelse
Placering af indgangsparti og badeværelse på stueetagen
Placering af køkken
Placering af teknikrum og udtag til eventuel vaskemaskine
Størrelse på fælleshuse
Størrelse på Laden
Parkeringsprincipper
Bebyggelsesplan

Hvad ligger ikke fast?

+

Værelsesfordeling
Køkken og hårde-/hvidevarer
Materialevalg
Prioritering af økonomi til fællesfaciliteter og indretning heraf

Yderligere tilkøbsmuligheder
(eksakte priser kendes ikke endnu):
Træterrasse forrest mod klyngens gårdrum (pris er inklusiv standardterrasse i flisebelægning)
Træterrasse på husets bagside (pris er inklusiv standardterrasse i flisebelægning)
Ekstra toilet på 1. salen
Hems (gælder kun 1. salen)
Dobbelthøje rum (gælder kun 1. salen)
Orangeri koblet på din bolig (billede herunder)

Processen

1.
MØD 
FÆLLESSKABET

Mød fællesbyggerne og se Fællesbyg
Du kan melde din interesse for projektet og blive opdateret via nyhedsmail og derigennem inviteres til workshops, infomøder og, som det aller bedste, melde dig til "åben pavillon" foran Fællesbyg. Det sker hver søndag mellem kl. 13 og 15. (PT erstattet med online spørgetime pga Corona) Her kan du møde flere Fællesbyggere og lade dem vise jer området og så meget af Fællesbyg som muligt. Alt afhængig af status på byggepladsen kan der bookes tid til en decideret fremvisning af en lejlighed. Og så kan fællesbyggerne fortælle dig alt om, hvordan de allerede har sociale arrangementer, hvordan de tager hånd og giver plads til dig nye, som der stadig er brug for til at omsætte alle drømmene om livet på tagterrasserne, de grønne fingre i drivhuset, driften af fællesrummet og værkstederne m.m.

Husk: Du er altid meget velkommen til at skrive til os og få svar på netop dine spørgsmål. Vi ringer dig også gerne op til en helt uforpligtende snak. Du kan også følge os på facebook.

Facebookgruppe

RESERVER EN LEJLIGHED

Bliv en del af designfællesskabet

Hvis I kan mærke, at Fællesbyg er det helt rigtig for jer, vil næste skridt være at reservere den lejlighed, I synes bedst om. En reservation gælder i 14 dage er tiltænkt den tid, det tager at komme i banken og få undersøgt ens købsmuligheder. Er alting i orden er næste træk at anmode om at blive en del af Fællesbyg. I bliver kaldt til en snak med nogle af de nuværende fællesbyggere og hvis begge parter synes det svinger, så bliver I en del af foreningen. Det koster et medlemsgebyr på 10.000.
Med dit medlemskab har du sikret dig retten til at købe en bolig og deltage i fællesskabet.
I designfællesskabet designer vi vores værdigrundlag, vores aktiviteter og fællesfaciliteter.

3.
UNDERSKRIV EN 
KØBSAFTALE

Tag det endelige skridt mod at blive ægte fællesbygger

Her får du udleveret købsaftalen. Og du får hjælp til at gennemgå den samt projektmaterialet og boligen sammen med din bank og en eventuel advokat, så du føler dig helt tryg ved købet.
Du har nu ret til at deltage i designfællesskabet og være med til at designe Fællesbyg - værdigrundlaget og brugen af vores fællesfaciliteter. Og du får mulighed for at prøve fællesskabet af på første hånd, før du til sidst skriver under på en købsaftale og bliver en ægte fællesbygger.

4.
FLYT IND

Ultimo april 2021 flytter vi ind

Siden det hele startede i 2017 er gruppen af fællesbyggere vokset. På samme vis er fællesskabet. Hver gang nye er kommet til, er de blevet taget godt om og inviteret ind i alle de aktiviteter og arbejdsgrupper som allerede er oppe at køre.
Løbende får vi konkretiseret og tilrettelagt fællesskabets muligheder og forpligtigelser, så fællesskabet er levende og stærkt allerede fra dag 1 ved indflytning.

Om Almenr og holdet bag Fællesbyg


+

Bag Fællesbygs kooperativ står Almenr, der er en medlemsorganisation for skabelsen af bofællesskaber, der går imod det gængse udviklermarked ved altid at prioritere fællesskabet først. Almenr arbejder ud fra den kooperative tankegang om, at vi skal løfte i flok. Ligesom man gjorde i andelsbevægelsen.

Vandkunsten
ARKITEKTER
Har eksisteret siden 1970 og har mange, mange års erfaring med at tegne sunde, smukke og eftertragtede bofællesskaber. De er altså eksperter på området rent ud sagt. Deres huse er skabt i dialog med den måde folk bor, arbejder, leger og tænker på og så arbejder de efter mantraet om, at boliger, bygninger og byer skal være i øjenhøjde og give rammer til fællesskaberne og vende sig mod mennesker. Lige præcis derfor er de et perfekt match med Fællesbyg.

vandkunsten.dk

Mette Thingstrup
er organisationspsykolog og er optaget at få gruppedannelserne optimeret så meget som muligt.

Fonden for Billige Boliger
ByGHERRE
Fonden for Billige Boliger er en erhvervsdrivende non-profit-virksomhed med almennyttigt sigte og formål i bred forstand.
fondenforbilligeboliger.dk

Giulia Maci
er arkitekt og byudvikler, og har som medstifter af Urbego gennemført talrige co-living projekter i Europa. Giulia hjælper byggefællesskaberne med designfasen.

Sune Larsen
hjælper byggefællesskaberne igennem finansieringsfasen.

Hvem er Almenr?

Almenr har sat sig for at innovere landsbyen! Vi skaber fællesskaber omkring boligen og nytænker måden, vi skaber boligfællesskaber på. Vi kalder det Landsby 2.0 og vores motto er ”Mere. Sammen”. Vores vision er at skabe et menneskeligt samfund i landsbyskala med langt flere boligfællesskaber i alle former – et mere mangfoldigt, bæredygtigt og socialt ejendomsmarked på beboernes betingelser.

Det gør vi via en kooperativ platform, der med moderne værktøjer hjælper med at skabe fællesskaber og skaber et alternativ til traditionel developer-finansiering af boliger med crowd-finansiering og helt transparente processer og økonomi.  

Vores mission er at gøre det let at realisere et bofællesskab, og derfor har vi udviklet værktøjer og finansieringsformer til at fjerne de store barrierer, mange bofællesskabs-projekter løber ind i.

I hjertet af Almenrs processer står arbejdet med at skabe et stærkt og levedygtigt fællesskab. Du kan læse meget mere om Almenr på
Almenr.dk og Almenr.dk/vision

Du får muligheder og sikkerhed
Det tager et typisk selvgroet bofællesskab 5-10 år at realisere (med dyre lærepenge). Et Almenr projekt tager 1-3 år.
Fordi vi er mange der går sammen, har vi flere muligheder. Sådan fungerer Almenr også. Som en del af Almenr giver det dig adgang til en vidensbase og et netværk af samarbejdspartnere, som tæller banker, kommuner, arktiekter, jurister og byggefolk der i samspil med os gør det let og effektivt at gå fra drøm til virkelighed.

OM ALMENR's VISIONOM ALMENR

FAQ


+

Her er svar på gode spørgsmål. De bliver løbende opdateret.

Hvad er Fællesbyg? 

  • Byggefælleskaber er en byggeform, hvor en gruppe personer/familier, der er interesseret i i fællesskab at få opført et boligbyggeri hvori de selv skal bo, går sammen og danner en forening, der er initiativtager til og udvikler byggeriet. Ofte er foreningen også bygherre for byggeriet. I fællesbygforeningens regi udvikles en vision for det kommende byggeri og det kommende fællesskab. Fællesbyg har allieret sig med Fonden for Billige Boliger, Tegnestuen Vandkunsten og bofællesskabsplatformen Almenr for at lavere et såp professionelt, trygt og effektivt projekt som muligt – med så høj burgermagt og -indflydelse som muligt. 

Hvem er I? 

  • Vi er en gruppe privatpersoner, der deler en drøm om at bo mere socialt og er gået sammen om at opføre en boligkarré med ejerlejligheder på Søndre Havn i Køge. Arbejdet foregår i regi af en forening, der er initiativtager til og udvikler af boligkarréen.

Hvad får jeg ud af at være med i Fællesbyg? 

  • Du får mere indflydelse på det byggeri, du skal bo i, og det fællesskab du vil være en del af, samtidig med at du sparer udgiften til et mellemled – en developer, der skal tjene penge i et normalt projektsalg. Dermed får du mere for pengene. 

Hvad kan jeg få indflydelse på? 

  • Det vigtigste er medindflydelse på indretning, anvendelse og udformning af fællesarealer og af rammerne og kulturen for fællesskabet – vores værdier, vedtægter og husorden. Større beslutninger træffes løbende på medlemsmøder i foreningen og vi har gode folk fra Almenr til at faciltere vores workshops og sikre at vi når frem til fælles fodslag.
    Byggeriet er i skrivende stund (sommer 2020) allerede i gang baseret på alle de ønsker og drømme de første medlemmerne definerede til arkitekterne, og derfor ligger de 2 boligkarréens udformning, lejlighedernes størrelser og lejlighedernes indbyrdes beliggenhed fast.

Hvilke fordele er det ved at være med i Fællesbyg fremfor et projektkøb?

  • Fremfor alt fællesskabet og naboerne. Du ved dels, hvem der er flytter ind ved siden af og har allerde masser af fælleskab inden indflytning. Dels er alle i Fællesbyg mere fokuseret på fællesskab. Selvfølgeligt har vi alle vores egne lejligheder og frirum til at vælge til og fra, men vores kultur handler om gode relationer og masser af fælles muligheder for aktiviteter og faciliteter. Hvis du, som os, er af den overbevisning, at mere fællesskab er fremtiden, kan der også være en økonomisk tryghed i Fællesbyg, da efterspørgslen vil stige!

Hvilke ulemper er det ved at være med i Fællesbyg fremfor et projektkøb?

  • Fremfor alt skal du være indstillet på en større grad af fællesskab. Der er selvfølgelig flere ting, man skal tage stilling til, end hvis man køber en lejlighed i et normalt projektsalg, så man skal bruge mere tid og energi på beslutningsprocesserne. 

Hvornår kan vi flytte ind? 

  • Vi forventer at flytte ind i foråret 2021. 

Hvordan foregår workshops, og hvad skal jeg forvente at bidrage med? 

  • Vi afholder løbende workshops for nye interesserede. Til foråret vil Fællesbyggerne også afholde nogle events, for på en uformel måde at præsentere fællesbyggere for nye interesserede. Workshops bliver faciliteret af Almenr, der er eksperter i at bygge boligfællesskaber. Vi holder også flere sociale events, fra saunagus til koncerter, hvor vi lærer hinanden at kende.
    Vi er rimeligt aktive online (primært i facebookgrupper), hvor vi diskuterer og informerer løbende. Og endeligt så deltager vi i at finde og introducere nye medlemmer der ønsker at blive en del af Fællesbyg, og som vi synes passer godt ind.

Er byggeriet bæredygtigt.

  • Ja!

Tilbud til lejerne om medejerskab af Elleville Coop

Elleville Coop er Ellevilles eget administrationsselskab med en fast direktør, der også bor i Elleville. Selskabet servicerer hele fællesskabet, står for administrationen og sørger for de lokale leverandører af services mv.

Som lejer får du tilbud at blive medejer af administrationsselskabet. Det gør du, fordi vi (understøttet af ganske megen forskning) tror på, at fællesskaber trives ekstra godt med kooperativt medejerskab.

Det sikrer fuld transparens, demokratisk indflydelse og tæthed til fællesskabets faktiske behov.

Konkret betyder det, at Elleville Coop – det selskab, der står for driften af Elleville, ejes som et kooperativ af fællesskabets medlemmer og Almenr.

Der vil blive udarbejdet et fuldt prospekt for Elleville Coop, og det forventes, at en anpart vil koste 20.000 og kunne forrentes med 4%