ÅBEN INVITATION

Vær med til at skabe og
bo i en ny fremtidssynet
landsby i Vejle by

Her VIL VI leve bedre, længere, sjovere. Sammen.

Gummistøvlebørn
og dele-teslaer i Vejle
– en invitation til at skabe en landsby i byen


AnsøgSe NÆSTE EVENTS

Du er inviteret med til at skabe et sted, hvor vi værner om fællesskabet, bor mere lækkert og lever mere bæredygtigt.

Vi vil skabe et bofællesskab, hvor børn og voksne har masser af legekammerater – og vi kan indfri vores drømme om at have mere og være mere. Sammen.

Det handler om et nyt bofællesskab med ejer- og andelsboliger på Nordholmen i Ny Rosborg. Det er en del af Vejle Kommunes ambitiøse plan om at skabe en mere resilient by.

Er du interesseret? Så start med at ansøge om at være med. Er der et match, bliver du inviteret med videre. Du er også velkommen til workshops og introduktionsmøder.

skitse på arkitekturen – Baseret på vores workshops er vi kommet frem til et træbyggeri med stor variation i boligerne - højt og almindeligt til loftet, en til flere etager og terrasser og uderum efter eget ønske – så landsbyen fremstår så dynamisk som muligt.

Fælleskøkken

Spisesal?

Nyttehaver på tagene?

Steder kun for børn?

Dele transport?

Grov / fin værksted?

Orangeri?

Høns i gården?

Beboerne i landsbyen er med til at bestemme, for dette er en landsby bygget på fællesskab. Nu når vi kender vores naboer, kan vi slippe for hækken og i stedet have en masse til fælles. Men hvad vi præcist skal have af faciliteter og arrangementer, er helt åbent og noget designfællesskabet selv afgør. Kom med og vær med til at bestemme i samarbejde med Almenr's designere.

Kontakt til naturen

Gode materialer og indeklima

Alle skal have udsigt

Naturlige samlingspunkter og delte områder

Et fyrtårn for fremtidens bolig
Vi er ambitiøse omkring arkitekturen. Det skal have en arkitektonisk værdi - uden at være for højtideligt, bygget i gode, åndbare materialer, der passer ind i vores princip om at tænke cradle to cradle - og med materialer, som man har lyst til røre ved.

Husene i landsbyen skal designes med omtanke
til det liv, der leves og med sunde og gode byggematerialer som f.eks. træ. Med simple konstruktioner kan vi lave noget, der både har en høj arkitektonisk værdi og på samme tid giver mindst miljøbelastning, fordi vi over deres levetid kan opgradere og udskifte uden at nedrive.

Et konkret eksempel er, at beboere i andre Almenr landsbyer har haft mulighed for at vælge massive genbrugsgulve fra Dinesen.

Over de kommende måneder designer vi landsbye. Du er inviteret til at være med hele vejen igennem med Almenr's designere.

Al forskning pejer på at vi kan leve sundere og bedre i fællesskab.

Vi skal retænke parcelhuset og stedet for at have lidt af hvert, og have besværet ved det hele, vil vi have meget af det hele – natur, værksted, sauna, orangerie, dyr og hvad vi ellers finder på.

Noget om at vi har flere (fællesfaciliteter) noget om hvor praktisk det er.

Noget om leg og læring og hvor vigtigt det er

En ny type boligfællesskab, hvor vi med teknologi i baghånden let kan organisere det praktiske og f.eks. dele biler, værksted eller lave en indkøbsforening, der handler med de gode gårde omkring os – vi kan også organisere fællesspisning eller sommerfesten. Udover at skabe mere frihed (og få mere, når vi går sammen) i hverdagen, så er det her, vi for alvor kan tænke smart over vores ressoucer, uden at det kommer til at blive bøvlet.

Landsbyen ligger lige på kanten af Vejle by og de åbne vidder. Skal du til centrum, kan du bare gå 10-20 minutter den ene vej, og hvis du vil ud, hvor kragerne vender, går du den anden vej.

Mere præcist er landsbyen en del af Ny Rosborg i området kaldet Nordholmen, som er placeret mellem to rekreative områder. På Nordholmen bliver vi tre bo-grupper, en daginstitution og os.

Da vi har talt sammen fra starten, kommer vi naturligt til at dyrke det gode naboskab – selvom vores naboer ikke er bofællesskaber. Daginstitutionen vil endda gerne låne deres lokaler ud uden for lukketid, og hvis vi har andre idéer til samarbejde, er både de og de andre bo-grupper meget åbne over for det.

Se grunden på google maps

Design

Byg

Bo

Byggefællesskab? Det betyder, at vi, beboerne, går imod ejendomsmarkedet og drømmer længere, end hvad spekulanten tør – og når vi, der skal bo der, sidder til bords med byggefolkene, hæver vi naturligt også standarden for, hvilket aftryk vi vil sætte på jorden.

Det er sådan, vi kan sikre, at fremtidens boliger er mere end en kasse, vi skal passe ned i.

Almenr gør det muligt for dig og de andre beboere selv at skabe den landsby, I vil have. Almenr tager hånd om hele processen - igennem partnerskaber, digitale værktøjer og designprocesser.

Læs mere om Almenr

Antal boliger

ca 30

Ejerform

Ejer / andelsboliger

Fællesfaciliteter

ca. 200 m2

Indflytning

2025

Fællesjord

xx m2

Bolig størrelser

55 - 125 m2

Type

Bygge- og bofællesskab

Status

Søger interesserede

Nysgerrig?
Interesseret?

Så tilmeld dig gerne og svar på et par spørgsmål, så vi kan lære dine drømme og behov at kende - og du vil blive inviteret til infomøde, middage og workshops.

Løbende får du informationer om workshops, designet og fællesskabet. Hvis det er noget for dig, og det er her, du vil bo, så er næste skridt at blive medstifter.

Det koster 69 kr. om måneden at være med, hvilket sikrer dig adgang, og når det bliver tid til at sikre sig en medstifterplads og herefter en bolig, får du besked.

ANSØG

Vil du bare følge med?

Måske vil du være med senere. Måske du i første omgang bare vil følge med på sidelinjen. Det er du meget velkommen til. Tilmeld dig i så fald her:

Tak! Du er hermed meldt til.
Oops! Noget gik galt. Skriv gerne en mail til hej@almenr.dk hvis denne besked bliver ved med at komme

Ny Rosborg


+

En radikal ny del af Vejle

Landsbyen vil blive en del af Vejles nye kvarter - Ny Rosborg - et ambitiøst projekt, der udforsker fremtidens modstandsdygtige byer og strækker sig over 80 hektar land.

Vi bor på Nordholmen, der er det mindste område i Ny Rosborg, ud til søen og en lille skov. På den anden side er kolonihaver og villakvarteret – og kun 10 minutters gang ind til centrum.

Vores ambition er at blive en drivkraft i Ny Rosborg – hvor vi kombinerer modstandsdygtighed, bæredygtighed og leg.

Vi vil samarbejde med lokale myndigheder, institutioner og eksperter og skabe og samskabe et levende miljø, der ikke kun omfavner sig selv, men hele byen Vejle og videre.

Processen

Design
Byg
Bo


+

Interessefællesskab

November 23 - februar 24

Hvad skal du gøre? Meld dig ind i Almenr og skriv dig på interesselisten. Så inviterer vi dig med.

I første fase samler vi en gruppe af interesserede i et forløb med workshops og udvikling.
Sammen drømmer vi, diskutere og finder frem til solide byggeklodser for landsbyen.

Designfællesskab

Marts 24 - Juni 24

Hvad skal du gøre? Søg om medlemskab Designfælleskabet her på siden.

NB: Husk du skal være medlem af Almenr for at blive taget i betragtning. Det kan du blive efter ansøgning.

I anden fase samler vi Designfællesskabet - alle jer, der skal bo i landsbyen. Her er du og de andre bofæller med til at præcisere design og indhold af fællesfaciliteter samt fællesskabets værdier, rutiner og ritualer. Altsammen under Almenrs kyndige ledelse.

Sideløbende med, at vi bygger fællesskabet op, skal vi helt konkret igennem nogle workshops omhandlende bl.a.:
1) Værdier
2) Fysiske rammer og arkitektur
3) Årshjul og dagligdag
4) Husorden og vedtægter

Byggefællesskab

Juli 24 - August 25

Hvad skal du gøre? Følg med i processen og deltag i fællesskabet og arbejdsgrupperne undervejs i byggeperioden. Måske skal vi ud at plante blomster og bærbuske på grunden, så det står grønt og klart til indflytning.

Her køber du din bolig ved at lægge en forudbetaling på 6% og stille en bankgaranti for restkøbesummen. Det egentlige byggeri kan gå i gang, og vi inviterer til første spadestik, som er en stor festdag med kriller i maven.
Det er også her, vi for alvor starter arbejdet med de forskellige arbejdsgrupper. Forinden har vi defineret, hvad landsbyen egentlig er - nu skal det praktiseres og gøres til virkelighed.

Bofællesskab

Efterår 25

Hvad skal du gøre? Glæde dig!

Endelig! Indflytning og indvielse.

Vi har udviklet en app til at gøre dagligdagen meget nemmere - og sjovere. Her kan vi f.eks. organisere madlavning, laug, indkøbsforening, delebiler og have overblik over regnskabet.

Om holdet bag

Bag landsbyen står Almenr, der er en medlemsorganisation for skabelsen af bofællesskaber og det, vi kalder byggefællesskaber, der går imod det gængse udviklermarked ved altid at prioritere fællesskabet først.

Almenr arbejder ud fra den kooperative tankegang om, at vi skal løfte i flok. Ligesom man gjorde i andelsbevægelsen. Vi er til sammen en partnerkreds og andre ildsjæle, der også deler denne tankegang. Vi står for mere indflydelse for dem, der skal bo der, højere kvalitet, bedre livskvalitet, og det gør vi ved altid at tænke fællesskabet først.

Vi har lavet tre bofællesskaber nær København og et enkelt i Skåne, så det er med glæde, at vi kridter skoene og tager vores høje ambitionsniveau (på en uhøjtidelig facon) under armen og vender snuden hjem mod Vejle, hvor flere af os kommer fra.

Anton BjergVært, Almenr
Er drivkraften i projektet og bindeleddet mellem beboerne og alle andre aktører.Har du spørgsmål, ideer eller vil du være med? Du er altid meget velkommen til at tage fat i Anton.

+45 42 83 74 12
anton@almenr.dk

Per Feldthaus
PArtner, AlmenrEr Almenrs direktør, og står i spidsen for realiseringen med fokus på anlægsarbejdet, samarbejdspartnere og leverandører. Per har 30 års erfaring fra arkitekt- og byggebranchen og har en dyb passion for nye boligformer.

+45 20 80 70 11
pf@almenr.dk

Spacon & X
underrådgivende ARKITEKTER
Spacon & X er et prisbelønnet københavnerbaseret design- og arkitektstudie. De arbejder med alt fra store byggeprojekter til produkter og indretning og optimering af rum.

spaconandx.com

Saabye og Partners
Rådgivende arkitekt
Lokal tegnestue med hovedsæde i Kirke Saaby, som står for den overordnede projektering af Fridlev. Saabye & Partners har også tegnet Krake i Lejre (et andet Almenr-projekt), der stod færdigt december 2020.

saabye-partners.dk

Mette Thingstrup
er organisationspsykolog og er optaget at få gruppedannelserne optimeret så meget som muligt.

Tegnestuen VandkunstenARKITEKT
Hvis der er nogen, der ved, hvordan man skaber rammer for mennesker, der vil deles, laver smarte planløsninger og helt generelt bofællesskaber, så er det nok Vandkunsten, der har gennemgået flere generationsskifter, ligesom bofællesskaber i Danmark har.

Enemærke & Petersen A/S
Entreprenør
Vi har indgået et partnerskab, hvor vi udvikler og effektivisere byggeriet, så vi kan opnå en højere og mere bæredygtig standard – på beboernes premisser.

Virksomheden har en klar bæredygtighedsdagsorden, som fokuserer på både miljømæssig og social bæredygtighed. Enemærke & Petersen har 800 medarbejdere og en årlig omsætning på 2,2 mia. kr.

eogp.dk

Velux
PARTNER
Velux har skabt fundamentet for byggeriet og arkitekturen. Bulderup er en vigtig brik i deres udviklingsprojekt Living Places, der har til formål at sætte en ny og højere standard for at lave boliger, der er mere bæredygtige gode at leve i. Bulderup er altså Living Places i praksis.

velux.dk

D&N A/S
Rådgivende Ingeniørfirma
Ingeniør for VVS, ventilation, konstruktioner og Brand.

dning.dk

De sorte får
‍‍
MasKotter
Vi går allerede på grunden og gør engen klar. Kom forbi og sig hej!

Giulia Maci
er arkitekt og byudvikler, og har som medstifter af Urbego gennemført talrige co-living projekter i Europa. Giulia hjælper byggefællesskaberne med designfasen.

Sune Larsen
hjælper byggefællesskaberne igennem finansieringsfasen.

Hvem er Almenr?

Almenr har sat sig for at innovere landsbyen. Vi skaber fællesskaber omkring boligen og nytænker måden, vi skaber boligfællesskaber på. Vi kalder det Landsby 2.0, og vores motto er ”Mere. Sammen”.

Vores vision er at skabe et menneskeligt samfund i landsbyskala med langt flere boligfællesskaber i alle former – et mere mangfoldigt, bæredygtigt og socialt ejendomsmarked på beboernes betingelser.

Det gør vi via en kooperativ platform, der med moderne værktøjer hjælper med at skabe fællesskaber og skaber et alternativ til traditionel developer-finansiering af boliger med crowd-finansiering og helt transparente processer og økonomi.  

Vores mission er at gøre det let at realisere et bofællesskab, og derfor har vi udviklet værktøjer og finansieringsformer til at fjerne de store barrierer, mange bofællesskabs-projekter løber ind i.

I hjertet af Almenrs processer står arbejdet med at skabe et stærkt og levedygtigt fællesskab. Du kan læse meget mere om Almenr på
almenr.dk og almenr.dk/vision

Du får muligheder og sikkerhed
Det tager et typisk selvgroet bofællesskab 5-10 år at realisere (med dyre lærepenge). En Almenr landsby tager 1-3 år.
Fordi vi er mange, der går sammen, har vi flere muligheder. Sådan fungerer Almenr også. Som en del af Almenr giver det dig adgang til en vidensbase og et netværk af samarbejdspartnere, som tæller banker, kommuner, arkitekter, jurister og byggefolk, der i samspil med os gør det let og effektivt at gå fra drøm til virkelighed.

OM ALMENR's VISIONOM ALMENR

Hvem står bag Elleville?

Læs mere her
Vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse