Blåholmen

Vi er en gruppe kreative, der er ved at skabe et (ejer) bofællesskab på Nordholmen i Vejle, hvor vi naturligt har det sociale liv og kreativ udfoldelse som omdrejningspunktet. I vores boliger, fælleshuse og fælles faciliteter - men også som et mindset - en måde at være i livet på.

Vi har grunden, hyret arkitekterne og byggefolkene – og nu søger vi de sidste, der vil være med til at definere og skabe landsbyen. En helt unik mulighed for, at vi her kan indfri vores drømme om at have mere og være mere. Sammen.


Er du nysgerrig? Så, kom med!Ansøg

skitse på arkitekturen – Baseret på vores workshops er vi kommet frem til et træbyggeri med stor variation i boligerne - højt og almindeligt til loftet, en til flere etager og terrasser og uderum efter eget ønske – så landsbyen fremstår så dynamisk som muligt.

Visualisering af 'Studio' boligen. Den er kompakt, med højt til loftet og terrasse.

Fremtidens bolig er skabt af dem, der bor der

Vi laver bofællesskabet som et byggefællesskab på Almenr platformen (også kendt som en byggeforening). Det betyder, at vi, beboerne, går imod ejendomsmarkedet og drømmer længere, end hvad spekulanten tør – og når vi, der skal bo der, sidder til bords med byggefolkene, hæver vi naturligt også standarden for, hvilket aftryk vi vil sætte på jorden. Det er sådan, vi kan sikre, at fremtidens boliger er mere end en kasse, vi skal passe ned i.

Almenr gør det muligt for os beboere selv at skabe den landsby, vi vil have. Almenr tager hånd om hele processen, fra sammensætning af beboere, design, finansiering til byggeri - igennem partnerskaber, digitale værktøjer og designprocesser.

SE MERE OM BOLIGERNE

Blåholmen på Nordholmen

Landsbyen ligger lige på kanten af Vejle by og de åbne vidder. Skal du til centrum, kan du bare gå 10-20 minutter den ene vej, og hvis du vil ud, hvor kragerne vender, går du den anden vej.

Mere præcist kommer landsbyen til at ligge på den gamle mose der nu hedder Nordholmen, som er placeret mellem to rekreative områder. På Nordholmen bliver vi tre bo-grupper, en daginstitution og os.

Da bo-grupperne har talt sammen fra starten, kommer vi naturligt til at dyrke det gode naboskab – selvom vores naboer ikke er bofællesskaber. Daginstitutionen vil endda gerne låne deres lokaler ud uden for lukketid, og hvis vi har andre idéer til samarbejde, er både de og de andre bo-grupper meget åbne over for det.

Se grunden på google maps

Fælleskøkken

Spisesal?

Nyttehaver på tagene?

Steder kun for børn?

Dele transport?

Grov / fin værksted?

Orangeri?

Høns i gården?

Fordi vi kender hinanden, vil vi naturligt have mere. Sammen.

Nu når vi kender vores naboer, kan vi slippe for høje hække og i stedet have en masse til fælles. Men hvad vi præcist skal have af faciliteter og arrangementer, er helt åbent og noget designfællesskabet selv afgør. Kom med og vær med til at bestemme i samarbejde med Almenr's designere.

En ny type boligfællesskab, hvor vi med teknologi i baghånden let kan organisere det praktiske og f.eks. dele biler, værksted eller lave en indkøbsforening, der handler med de gode gårde omkring os – vi kan også organisere fællesspisning eller sommerfesten. Udover at skabe mere frihed (og få mere, når vi går sammen) i hverdagen, så er det her, vi for alvor kan tænke smart over vores ressoucer, uden at det kommer til at blive bøvlet.

Leg, læring & kreativ udfoldelse

er omdrejningspunktet for både fællesskabet, arkitekturen og hele bebyggelsen. Kom med når vi samler fremtidige beboere, profesionelle legeforskere, arkitekter & designere med erfaring i leg og kreativ design, play-entutiaster & såvel børn & voksne, der vil en mere kreativ tilværelse.

Leg og kreativitet er en vital del af at være menneske – det er sådan, vi lærer at navigere i verden. Vi leger, vi eksperimenterer og vi udvikler nyt. Men leg og kreativitet synes at være helt forsvundet fra vores boliger og boligområder – og måske også i vores hverdagsliv. Det vil ”Blåholmen – den legende landsby” (også kaldet Play Village) lave radikalt om på.

Blåholmen er et beboerdrevent, nyt bofællesskab i Ny Rosborg i Vejle for mennesker, der drømmer om at bo og leve på nye måder.

Vi er allerede i fuld gang med at samle dem, der brænder for at være med til at realisere landsbyen og som kan se visionen i at skabe et dynamisk og levende miljø, hvor den grå hverdag og det kedelige byrum forvandles til livskvalitet og livsglæde.

Design

Byg

Bo

Vi laver bofællesskabet som et byggefællesskab (også kendt som en byggeforening). Det betyder, at vi, beboerne, går imod ejendomsmarkedet og drømmer længere, end hvad spekulanten tør – og når vi, der skal bo der, sidder til bords med byggefolkene, hæver vi naturligt også standarden for, hvilket aftryk vi vil sætte på jorden.

Det er sådan, vi kan sikre, at fremtidens boliger er mere end en kasse, vi skal passe ned i.

Almenr gør det muligt for beboere selv at skabe den landsby, beboerne vil have. Almenr tager hånd om hele processen - igennem partnerskaber, digitale værktøjer og designprocesser.

Læs mere om Almenr

Nysgerrig?
Interesseret?

Det hele starter med en ansøgning og at du snuser til fællesskabet til en middag, et infomøde eller måske en workshop. Hvis du vil sikre dig en plads, men vil kunne springe fra igen, kan du blive medstifter – og hvis du vil hoppe I med begge ben, kan du fra juli måned sikre en bolig ved at blive en del af designfællesskabet. Her er en guide 👉

1. Ansøg

Svar på et par spørgsmål, så vi kan lære dine drømme og behov at kende - og du vil blive inviteret til infomøde, middage og workshops.

Løbende får du informationer om workshops, designet og fællesskabet. Hvis det er noget for dig, og det er her, du vil bo, så gå videre til næste skridt.

ANSØG

tirsdag den 7. maj 2024 16:00 - 20:00

2. Kom til infomøde & workshop på grunden

KOM MED

3. Bliv medstifter

Hvis du ved, at du fortsat vil være med til at skabe Bofællesskabet Blåholmen og stadig vil kunne trække dig igen, så bliv medstifter af landsbyen. Du bliver medstifter ved at lave et indskud på 5.000,- DKK til fællesskabet, som bruges til at finansiere den tidlige udviklingsfase og de aktiviteter vi laver.

Som medstifter får du:

  • Medlemsskab af designfællesskabet, hvor vi samskaber fællesskabet såvel som arkitekturen.
  • Mulighed for at deltage i alle workshops frem mod indflytning. Her kan du sætte dit præg på fællesfaciliteterne, værdierne, services, kulturen, arkitekturen, udearealerne m.m.
  • Anciennitet til en plads i byggefællesskabet, hvor du kan reservere en konkret bolig.
  • Et bevis på fælles bevægelse, pionerånd og medstiftelse af bofællesskabet.
  • To års medlemskab af Almenr.
BLIV MEDSTIFTER

4. Sikre din bolig

Ansøg om en plads i Blåholmens designfællesskab - og læg billet ind på en bolig i Blåholmen. Dette er først muligt til juli. Start med at ansøge for at få mere besked.

Vil du bare følge med?

Måske vil du være med senere. Måske du i første omgang bare vil følge med på sidelinjen. Det er du meget velkommen til. Tilmeld dig i så fald her:

Tak! Du er hermed meldt til.
Oops! Noget gik galt. Skriv gerne en mail til hej@almenr.dk hvis denne besked bliver ved med at komme

Ny Rosborg


+

En radikal ny del af Vejle

Landsbyen vil blive en del af Vejles nye kvarter - Ny Rosborg - et ambitiøst projekt, der udforsker fremtidens modstandsdygtige byer og strækker sig over 80 hektar land.

Vi bor på Nordholmen, der er det mindste område i Ny Rosborg og tidligere mose, ud til søen og en lille skov. På den anden side er kolonihaver og villakvarteret – og kun 10 minutters gang ind til centrum.

Vores ambition er at blive en drivkraft i Ny Rosborg – hvor vi kombinerer modstandsdygtighed, bæredygtighed og leg.

Vi vil samarbejde med lokale myndigheder, institutioner og eksperter og skabe og samskabe et levende miljø, der ikke kun omfavner sig selv, men hele byen Vejle og videre.

Processen

Design
Byg
Bo


+

Interessefællesskab

november 23 -
juni 24

Hvad skal du gøre? Meld dig ind i Almenr og skriv dig på interesselisten. Så inviterer vi dig med.

I første fase samler vi en gruppe af interesserede i et forløb med workshops og udvikling.
Sammen drømmer vi, diskutere og finder frem til solide byggeklodser for landsbyen.

Designfællesskab

juli 24 -
oktober 24

Hvad skal du gøre? Søg om medlemskab Designfælleskabet her på siden.

NB: Husk du skal være medlem af Almenr for at blive taget i betragtning. Det kan du blive efter ansøgning.

I anden fase samler vi Designfællesskabet - alle jer, der skal bo i landsbyen. Her er du og de andre bofæller med til at præcisere design og indhold af fællesfaciliteter samt fællesskabets værdier, rutiner og ritualer. Altsammen under Almenrs kyndige ledelse.

Sideløbende med, at vi bygger fællesskabet op, skal vi helt konkret igennem nogle workshops omhandlende bl.a.:
1) Værdier
2) Fysiske rammer og arkitektur
3) Årshjul og dagligdag
4) Husorden og vedtægter

Byggefællesskab

oktober 24 -
november 25

Hvad skal du gøre? Følg med i processen og deltag i fællesskabet og arbejdsgrupperne undervejs i byggeperioden. Måske skal vi ud at plante blomster og bærbuske på grunden, så det står grønt og klart til indflytning.

Her køber du din bolig ved at lægge en forudbetaling på 6% og stille en bankgaranti for restkøbesummen. Det egentlige byggeri kan gå i gang, og vi inviterer til første spadestik, som er en stor festdag med kriller i maven.
Det er også her, vi for alvor starter arbejdet med de forskellige arbejdsgrupper. Forinden har vi defineret, hvad landsbyen egentlig er - nu skal det praktiseres og gøres til virkelighed.

Bofællesskab

Vinter 25

Hvad skal du gøre? Glæde dig!

Endelig! Indflytning og indvielse.

Vi har udviklet en app til at gøre dagligdagen meget nemmere - og sjovere. Her kan vi f.eks. organisere madlavning, laug, indkøbsforening, delebiler og have overblik over regnskabet.

Hvad er et designfællesskab?

+

Designfælleskabet er en samskabelsesfase, en co-design-proces, hvor vi sammen udvikler vores fælles bolig- og fælleskabsrammer. Du underlægges altså ikke, som på boligmarkedet, en one-size-fits-all. Sammen med Almenrs designere giver I drømmen form: Hvad er privat? Hvad vil vi dele? Hvad er vi fælles om? Hvordan ser det ud?

​I Designfællesskabet er der tre hovedaktiviteter
1. Gennem fysiske workshops og en række online dialoger udfolder vi vores fælles værdigrundlag og alt det, vi vil sammen og vil dele: Vi kalder det “Det fælles Tredie”. Det bliver Fridlevs manifest, som udfoldes i f.eks. vedtægterne.

2. Du kan, alt efter dine interesser, være medlem af en eller flere arbejdsgrupper, der designer f.eks. nyttehaver, delebiler, eller fælles værksteder. Det er her, vi definerer hvilke fællesfaciliteter og aktiviteter, vi skal designe ind i projektet.

3. Og så er der det store arbejde med at skabe selve byggeprojektet: Det handler om lokalplan og myndighedsprojekt, entreprenørkontrakter og finansiering. Det sørger Almenr for under Designfællesskabet. Designfællesskabet handler frem for alt om FÆLLESSKAB. Mens Almenr sørger for alt det svære og kedelige!

Det koster 40.000 kr. at være medlem (og dermed også reservere en bolig). Pengene er vores fælles bidrag til arkitekter, ingeniører og alle de andre udviklingsudgifter. Designfællesskabet er således en kooperativ udvikling.

En betingelse for medlemskab af Designfællesskabet er, at du har været i dialog med din bank og har fået en låneramme, der bekræfter at du kan låne de nødvendige penge. Det er en tryghed vi giver hinanden og os selv. Du kan altså godt ansøge uden at have et, men for at blive optaget er det nødvendigt. Lånerammen skal dække prisspændet på den størrelse bolig, du ønsker dig.

Om holdet bag

Bag landsbyen står Almenr, der er en medlemsorganisation for skabelsen af bofællesskaber og det, vi kalder byggefællesskaber, der går imod det gængse udviklermarked ved altid at prioritere fællesskabet først.

Almenr arbejder ud fra den kooperative tankegang om, at vi skal løfte i flok. Ligesom man gjorde i andelsbevægelsen. Vi er til sammen en partnerkreds og andre ildsjæle, der også deler denne tankegang. Vi står for mere indflydelse for dem, der skal bo der, højere kvalitet, bedre livskvalitet, og det gør vi ved altid at tænke fællesskabet først.

Vi har lavet tre bofællesskaber nær København og et enkelt i Skåne, så det er med glæde, at vi kridter skoene og tager vores høje ambitionsniveau (på en uhøjtidelig facon) under armen og vender snuden hjem mod Vejle, hvor flere af os kommer fra.

Anton BjergVært, Almenr
Er drivkraften i projektet og bindeleddet mellem beboerne og alle andre aktører.Har du spørgsmål, ideer eller vil du være med? Du er altid meget velkommen til at tage fat i Anton.

+45 42 83 74 12
anton@almenr.dk

Per Feldthaus
PArtner, AlmenrEr Almenrs direktør, og står i spidsen for realiseringen med fokus på anlægsarbejdet, samarbejdspartnere og leverandører. Per har 30 års erfaring fra arkitekt- og byggebranchen og har en dyb passion for nye boligformer.

+45 20 80 70 11
pf@almenr.dk

Spacon & X
underrådgivende ARKITEKTER
Spacon & X er et prisbelønnet københavnerbaseret design- og arkitektstudie. De arbejder med alt fra store byggeprojekter til produkter og indretning og optimering af rum.

spaconandx.com

Saabye og Partners
Rådgivende arkitekt
Lokal tegnestue med hovedsæde i Kirke Saaby, som står for den overordnede projektering af Fridlev. Saabye & Partners har også tegnet Krake i Lejre (et andet Almenr-projekt), der stod færdigt december 2020.

saabye-partners.dk

Mette Thingstrup
er organisationspsykolog og er optaget at få gruppedannelserne optimeret så meget som muligt.

Tegnestuen VandkunstenARKITEKT
Hvis der er nogen, der ved, hvordan man skaber rammer for mennesker, der vil deles, laver smarte planløsninger og helt generelt bofællesskaber, så er det nok Vandkunsten, der har gennemgået flere generationsskifter, ligesom bofællesskaber i Danmark har.

Enemærke & Petersen A/S
Entreprenør
Vi har indgået et partnerskab, hvor vi udvikler og effektivisere byggeriet, så vi kan opnå en højere og mere bæredygtig standard – på beboernes premisser.

Virksomheden har en klar bæredygtighedsdagsorden, som fokuserer på både miljømæssig og social bæredygtighed. Enemærke & Petersen har 800 medarbejdere og en årlig omsætning på 2,2 mia. kr.

eogp.dk

Velux
PARTNER
Velux har skabt fundamentet for byggeriet og arkitekturen. Bulderup er en vigtig brik i deres udviklingsprojekt Living Places, der har til formål at sætte en ny og højere standard for at lave boliger, der er mere bæredygtige gode at leve i. Bulderup er altså Living Places i praksis.

velux.dk

D&N A/S
Rådgivende Ingeniørfirma
Ingeniør for VVS, ventilation, konstruktioner og Brand.

dning.dk

De sorte får
‍‍
MasKotter
Vi går allerede på grunden og gør engen klar. Kom forbi og sig hej!

Giulia Maci
er arkitekt og byudvikler, og har som medstifter af Urbego gennemført talrige co-living projekter i Europa. Giulia hjælper byggefællesskaberne med designfasen.

Sune Larsen
hjælper byggefællesskaberne igennem finansieringsfasen.

Hvem er Almenr?

Almenr har sat sig for at innovere landsbyen. Vi skaber fællesskaber omkring boligen og nytænker måden, vi skaber boligfællesskaber på. Vi kalder det Landsby 2.0, og vores motto er ”Mere. Sammen”.

Vores vision er at skabe et menneskeligt samfund i landsbyskala med langt flere boligfællesskaber i alle former – et mere mangfoldigt, bæredygtigt og socialt ejendomsmarked på beboernes betingelser.

Det gør vi via en kooperativ platform, der med moderne værktøjer hjælper med at skabe fællesskaber og skaber et alternativ til traditionel developer-finansiering af boliger med crowd-finansiering og helt transparente processer og økonomi.  

Vores mission er at gøre det let at realisere et bofællesskab, og derfor har vi udviklet værktøjer og finansieringsformer til at fjerne de store barrierer, mange bofællesskabs-projekter løber ind i.

I hjertet af Almenrs processer står arbejdet med at skabe et stærkt og levedygtigt fællesskab. Du kan læse meget mere om Almenr på
almenr.dk og almenr.dk/vision

Du får muligheder og sikkerhed
Det tager et typisk selvgroet bofællesskab 5-10 år at realisere (med dyre lærepenge). En Almenr landsby tager 1-3 år.
Fordi vi er mange, der går sammen, har vi flere muligheder. Sådan fungerer Almenr også. Som en del af Almenr giver det dig adgang til en vidensbase og et netværk af samarbejdspartnere, som tæller banker, kommuner, arkitekter, jurister og byggefolk, der i samspil med os gør det let og effektivt at gå fra drøm til virkelighed.

OM ALMENR's VISIONOM ALMENR

Kom med

EventTitle

StartDate

SE MERE

Ingen events i Blåholmen, kig tilbage på et andet tidspunkt!

Hvem står bag Elleville?

Læs mere her
Vi anvender cookies for at forbedre din oplevelse