Os

by

VILEV

Voksen-LAndsbyen tæt på byen

Vi vil leve livet - og det vil vi i Vilev.
Tæt på København og med naturen lige i baghaven.

I den nye bydel Skousbo i Viby sj. skabes Vilev - det ene af to bofællesskaber som tilsammen udgør en moderne landsby tæt på både Roskilde og København. I Vilev skabes et bofællesskab med plads til at være sammen og til at være os selv. Her dyrker vi det “modne" fællesskab for alle os, der har fået tid og overskud til at dyrke voksenlivets glæder.

Meld din interesse

Vi vil lave et landsbyfællesskab tæt på København og alligevel dejligt langt fra.
Det skal være et hyper moderne boligfællesskab helt nede på jorden - hvor vi kan få kontakten til naturen, nem adgang til København (26min i tog) og Roskilde (6 min i tog). Altså et sted hvor vi har meget mere plads til at udfolde os - og rigtig kan leve. Sammen.

Vi vil med andre ord noget andet - og du er inviteret med!

Vi vil lave et bofællesskab tæt på København og alligevel dejligt langt fra

Det skal være et moderne boligfællesskab, hvor vi kan få det hele - nem adgang til København (26min til i tog), ude på landet, men med byens kant - hvor vi har meget mere plads til at udfolde os. Vi vil med andre ord noget andet, og du er inviteret med!

Bæredygtighed på alle måder

slk flms dxfz ds slk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz ds

Se mere
Fællesskab

slk flms dxfz ds slk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz ds

Se mere
Viby

slk flms dxfz ds slk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz dsslk flms dxfz ds

Se mere
En del af Skousbo

Den nye ambitiøse landsby ved Viby. Roskilde Kommune har sat sig for at lave en hel ny type bydel, der smelter sammen med naturen og er båret af dens beboere - og Osby bliver hjertet. Kun 26 min fra København

Se mere på SKOUSBO.dk

Klik og læs ↓

Vilev er et opgør med ideen om, at vi hver skal eje alt muligt og have besværet med det. Ved at vi slår os sammen og i stedet lejer og deler faciliteter og ressourcer og samfinansierer de services, vi har brug for, opnår vi ikke kun en hel masse materielle fordele.  Vi bor også meget mere bæredygtigt og mere socialt. Vilev handler om det gode liv, relationer og sjove aktiviteter.

I Vilev skal funktionalitet, fleksibilitet og modernitet være i højsædet.
Vi fokuserer på sunde materialer - lige nu kigger vi f.eks. på træ, vedvarende energi, social bæredygtighed, delebilsordninger og smarte løsninger indbygget i boligerne.

Vi har også en serviceplatform, så vi kan organisere os selv, samkørsel, fællesspisning og/eller indkøb. På den måde kan vi gøre hverdagen lettere - sammen.

Som de lokale selv siger, er vi “på landet, men stadig i byen”. Fra Vilev er der natur så langt øjet rækker, men samtidig mulighed for at købe sig en god kop kaffe, gå til koncert, yoga eller fernisering i kulturhuset eller springe på toget direkte til Roskilde eller København. Det er ret unikt. Sammen med Roskilde Kommune designer vi også landskabet, så naturen er helt tæt på!

Skousbo (Viby Sj., Roskilde Kommune) er ikke kun en bydel i en allerede eksisterende hyggelig landsby med togstation, caféer, indkøbsmuligheder, et kæmpe nyt kulturhus, et aktivt civilsamfund, lokalt foreningsliv m.m. Det er også et naturskønt område midt i den skønne midtsjællandske natur med masser af muligheder for at få jord under neglene og besøge de lokale gårdbutikker. Og så er det i pendlerafstand med 7 min. til Roskilde og 32 min. til København H.

Se på GOOGLE MAPS

Vi har indgået et samarbejde med det store visionære kulturhusprojekt Cosmos, som bliver bygget samtidigt med Vilev. Her kan passionerede teaterfolk, musikelskere, yogaundervisere og mange andre kulturglade mennesker få direkte indflydelse og mulighed for at gøre huset til et kæmpe aktiv og ressource for bofælleskabet - og tilsvarende gøre bofælleskabet til en stor bidragsyder til lokalsamfundet.

I samarbejde med Roskilde Kommune bliver det også muligt at dyrke seriøse nyttehaver på et tilstødende stykke jord. Med andre ord har du altså mulighed for at komme med i skabelsen af det fremtidige indhold til det nye kulturbyggeri Cosmos eller være med i nyttehavefællesskabet og få jord under neglene.

foto af Ida Dalsgaard fra Viby-Folkefest .

Sammen kan vi lave et vildmarksbad, en sauna, tennisbane, et orangeri eller et drivhus. Ligemeget om du drømmer om mikrobryggerier eller sylteproduktion - sammen kan vi skabe hvad som helst. Du kan være med til at bestemme hvad i designfællesskabet.

På den anden side af vejen ligger Osby. Et bofællesskab, der også er faciliteret af Almenr. Her flytter der en masse børnefamilier ind - store som små - på samme tid som indflytningen sker i Vilev. Tanken er ikke, at Osby og Vilev skal lukke sig om hinanden. Snarere er tanken, at de skal supplere hinanden hver især. Har du f.eks. lyst til at bage kage med en gruppe børn hver tirsdag eller lave sæbekassebiler i weekenden, er der rig mulighed for at blive en del af fællesskabet og børnelivet i Osby - vel at mærke når det passer dig.

Vokse(n)værk i Viby.
For alle der vil udfolde drømmen om et fælleskab på de voksnes præmisser

I Vilev laver vi et bofællesskab, der henvender sig til alle os, der har fået tid og overskud til at dyrke en masse interesser. Vi laver et innovativt bofællesskab - med fokus på frihed og aktiviteter -omgivet af de bedste løsninger fra den fysiske udformning af boligen til fælles delebiler og -cykler.  

I Vilev er der mulighed for at engagere sig - både lokalt i f.eks forenings- og kulturlivet - men også i det konkrete fællesskab, hvor vi kan lave det produktive køkkenfællesskab med seriøse nyttehaver, en vinklub for feinschmecker’e (og alle os, der ville ønske, vi var det), en spilleklub, løbeklub, kulturklub - you name it. Uanset om du er til yoga eller rødvin er der plads til dig i Vilev.

Drømmer du om et liv i et stærkt fællesskab i et dynamisk træbyggeri med liv på tagene tæt på kultur, byliv og natur? Og en hel masse herlige voksne?

Selvom Vilev ikke er færdigt, er vi er allerede i gang med at opbygge fællesskabet. En skøn flok Vilev’ere har kastet sig over planlægningen af en række hyggelige aktiviteter for alle nysgerrige sjæle - og DU er inviteret!

Vil du bo i Vilev, vil du/I senere få mulighed for at ansøge - bare husk at melde din interesse først.

Få invitationer til events
Stuen og førstesal vil primært bestå af det vi kalder 'BYHUSE', altså to plans huse.

Vi udvikler stadig på arkitekturen, men her er det vi ved..

Tegnestuen Vandkunsten står bag arkitekturen i både Osby og Vilev. Det betyder, at de to nabo-bofællesskaber får samme udtryk, men variationen kommer helt naturligt af de mange forskellige boligtyper, forskudte facader og forskellige højder på bygningerne, som alt sammen er med til at give byggeriet et dynamisk udtryk - man må nemlig gerne kunne se, at der bor mennesker her :)

Vi arbejder på, at Osby bygges med naturlige og bæredygtige materialer som f.eks. træ. Det skal være varmt, hyggeligt og naturligt!

I Vilev er der tænkt over, hvem menneskerne er. Vi er først og fremmest mennesker, der har fået tid og ressourcer til at dyrke fritiden og en hel masse sjove aktiviteter! Nogen af par, andre fraskilte med en kæreste, der kommer forbi i ny og næ og så er vi mange, der nyder vores singletilværelse. Derfor laver vi boliger gearet til mange behov og størrelser, som tæller både byhuse, lejligheder og helt små boliger i dét vi kalder “tagfællesskabet”. 


Billederne her er referencer.
Naturen skal ind alle vegne og oppe på taget skal der være et kæmpe tagfællesskab.
– BILLEDE FRA Freiburg Vauban
Foto: Harry Schiffer
Der skal være højt til loftet i vores FælleshusE!
– Billede fra Vandkunsten og Almenr's projekt Fællesbyg
Fælleshusene
I Vilev arbejder vi med to store fælleshuse, hvor der bliver højt til loftet - i bogstavelig forstand! I Designfællesskabet skal vi sammen beslutte, hvad der skal være af faciliteter i de to huse. Måske et industrikøkken, hjemmekontor og langborde med plads til sene middagsselskaber i det ene og yogasal og værksted i det andet? Det beslutter vi i Designfællesskabet - sammen!
TAGFÆLLESSKAB MED GRØNT OG PRIVATE TERRASSER
– BILLEDE FRA ØSTERGRO
Foto: Andreas Mikkel Hansen
Tagfællesskabet
Tagfællesskabet består af en række små toptunede boliger, der ligger på taget. Her er der en fantastisk udsigt ud over landskabet, adgang til en semiprivat tagterrasse og en hyggelig “dagligstue”, som deles med 3-5 andre husstande i direkte forlængelse af den private bolig. Her kan vi hygge os om aftenen og vende hverdagen med nogle andre - måske over et glas vin, en kop te eller en bunke strikketøj (samtidig med, at vi kan beholde hjemmeskoene på selvfølgelig!). 
I 'tagfællesskabet' kommer de pladsoptimerede små boliger til at være. Her Deler vi terrasser og stuer.
Foto: Ossip van Duivenbode

Viby Sj. er en stationsby i Roskilde Kommune med knapt 5000 indbyggere. Byen er kendetegnet ved et stærkt lokalt sammenhold, ildsjæle, skaberkræft og stort engagement. Med et kulturhus, bibliotek, en kaffebar, en klassisk dansk kro, en folkeskole og friskole, flere integrerede institutioner, et idrætscenter, en række lokale butikker tællende både blomsterhandler, cykelhandler, apotek og flere forskellige indkøbsmuligheder har byen lidt af det hele. Tilmed den smukkeste natur med vidder, vandløb, skov, ådal og åbne marker.
Læs mere om Skousbo

Viby Sj. er en stationsby i Roskilde Kommune med godt 4000 indbyggere. Byen er kendetegnet ved et stærkt lokalt sammenhold, ildsjæle, skaberkræft og stort engagement. Med et kulturhus, bibliotek, en kaffebar, en klassisk dansk kro, en folkeskole og friskole, et idrætscenter, en række lokale butikker tællende både blomsterhandler, cykelhandler, apotek og flere forskellige indkøbsmuligheder har byen lidt af det hele. Tilmed den smukkeste natur med vidder, vandløb, skov, ådal og åbne marker.

Osby er en del af Roskilde Kommunes visonære område Skousbo.

Om Viby

Viby Sj. er en stationsby i Roskilde Kommune med knapt 5000 indbyggere. Byen er kendetegnet ved et stærkt lokalt sammenhold, ildsjæle, skaberkræft og stort engagement. Med et kulturhus, bibliotek, en kaffebar, en klassisk dansk kro, en folkeskole og friskole, flere integrerede institutioner, et idrætscenter, en række lokale butikker tællende både blomsterhandler, cykelhandler, apotek og flere forskellige indkøbsmuligheder har byen lidt af det hele. Tilmed den smukkeste natur med vidder, vandløb, skov, ådal og åbne marker.
Osby er en del af Roskilde Kommunes visonære område Skousbo.

Interesseret?

Start med at fortælle os om dine behov og drømme i korte træk. Når du har gjort det, inviterer vi til workshops, hvor du får mulighed for at møde kræfterne bag og de andre interesserede. Tilmeld dig nedenfor.

Når det bliver tid til at oprette designfællesskabet og reservere en bolig, har du førsteret igennem dit medlemsskab. For at blive taget i betragtning skal du være medlem af Almenr (og derved også Vilev). Et medlemskab koster 69 kr. om måneden. Dit medlemskab viser din interesse og giver dig adgang til events og information. Både til Vilev og alle andre nuværende og fremtidige Almenr-bofællesskaber. Det dækker hele husstanden.

Meld interesse

Lokale aktiviteter

+

I Viby Sj. er der rig mulighed for at slå din indre idémager løs og bringe indhold til det nye kulturbyggeri Cosmos, prøve kræfter som selvstændig - eller fortsætte dit faglige virke - i iværksætterhuset Villa Virkelyst. Du kan også komme til at stå i spidsen for de nyttehaver, som der allerede ligger et konkret jordstykke parat til at udnytte - mulighederne er mange!

Kulturcosmos

Kulturcosmos ligger centralt i Viby Sj. Huset er drevet af frivillige, som sammen arbejder for at skabe et mangfoldigt kulturhus, som bidrager til udvikling af kultur og kreativ udfoldelse i Viby Sj. og Roskilde Syd generelt. Her skabes aktiviteter med kunstnerisk værdi, som livemusik, teater, billedkunst og festivaller. Kulturcosmos rykker ultimo 2021 ind i det nye kulturbyggeri Cosmos placeret centralt i Viby, som foruden kulturhus skal huse bibliotek, borgerservice og lokalhistorisk arkiv.

kulturcosmos.dk

Elleville kombinerer leje og andel: Fordi vi deler om alt det praktiske, så kan vi organisere det hele sammen i en meget fleksibel leje-model. Og fordi vi tænker kooperativt vil alle få tilbuddet om at blive medejer på andelsbasis af det administrationsselskab, der står for det praktiske (det er ikke et krav).

Villa Virkelyst

Villa Virkelyst er et iværksætterhus i Viby centrum, der orienterer sig mod små iværksættere og en aktiv bymidte i Viby Sj. Her har byens selvstændige mulighed for at mødes, sparre med hinanden og sammen tage nye initiativer til aktiviteter og samarbejder. Medlemmerne i Villa Virkelyst dækker en bred palette af kompetencer. Her sidder både rådgivere, forfattere, grafikere, fotografer og en lang række andre faglighededer.

villavirkelyst.dk

Viby Skole

Viby Skole er en del af det nye initiativ ”Musikmagneten”, som har til formål at stille skolens musikfaciliteter til rådighed efter skoletid for at understøtte skabelsen af et nyt musikmiljø og musisk samlingspunkt. Viby Skole er positivt stemt overfor nye muligheder og samarbejder, så går du rundt med et brændende ønske om at få mere indflydelse på dit barns skolegang er det her en oplagt mulighed.

vibyskole.aula.dk

Tidsplan og proces for Vilev

+

Om Almenr og holdet bag Vilev


+

Bag Vilev's kooperativ står Almenr, der er en medlemsorganisation for skabelsen af bofællesskaber, der går imod det gængse udviklermarked ved altid at prioritere fællesskabet først. Almenr arbejder ud fra den kooperative tankegang om, at vi skal løfte i flok. Ligesom man gjorde i andelsbevægelsen. Derfor har vi opbygget en partnerkreds af professionelle og andre ildsjæle der også deler denne tankegang omkring Vilev.

Michael Thomsen
Projektleder og kontaktperson, Almenr

+45 25 45 82 50
michael@almenr.dk

Per Feldthaus
Projektdirektør, PArtner, Almenr
Står i spidsen for realiseringen af Fridlev med fokus på anlægsarbejdet, samarbejdspartnere og leverandører. Per har 30 års erfaring fra arkitekt- og byggebranchen og har en dyb passion for nye boligformer.

+45 20 80 70 11
pf@almenr.dk

Vandkunsten
ARKITEKTER
Har eksisteret siden 1970 og har mange, mange års erfaring med at tegne sunde, smukke og eftertragtede bofællesskaber. De er altså eksperter på området rent ud sagt. Deres huse er skabt i dialog med den måde folk bor, arbejder, leger og tænker på og så arbejder de efter mantraet om, at boliger, bygninger og byer skal være i øjenhøjde og give rammer til fællesskaberne og vende sig mod mennesker. Lige præcis derfor er de et perfekt match med Vilev.

vandkunsten.dk

Roskilde Kommune
KOMMUNE
Vi arbejder meget tæt med Roskilde Kommune omkring udviklingen af både Osby og Vilev. Faktisk så tæt at vi mødes hele tiden og snakker proces, tidsplan, kommende beboere, nyttehaver, kulturhus og meget meget mere. Med et tæt samarbejde med kommunen sikrer vi lokal opbakning, forankring og sidst men ikke mindst, at vi når i mål med projekterne til tiden og ikke forsinkes af bureaukratiske, tunge beslutningsprocesser.roskilde.dk

Mette Thingstrup
er organisationspsykolog og er optaget at få gruppedannelserne optimeret så meget som muligt.

Merkur Andelskasse
Bank
Hvis Almenr var en bank, så kunne den godt hedde Merkur. De har været frontløber for bæredygtig udvikling og social ansvarlighed indenfor bankdrift siden 1982 - altså inden det blev moderne. Merkur er Almners bank.

merkur.dk

Fællesskabet
‍‍
hovedpersoner
Dig og alle de andre herlige familier, der flytter ind i Vilev. Almenr er en samskabelsesplatform, så du er med hele vejen!

Giulia Maci
er arkitekt og byudvikler, og har som medstifter af Urbego gennemført talrige co-living projekter i Europa. Giulia hjælper byggefællesskaberne med designfasen.

Sune Larsen
hjælper byggefællesskaberne igennem finansieringsfasen.

Hvem er Almenr?

Som medlem..

Du får indflydelse og anciennitet
Som medlem bliver du inviteret til at sætte dit præg på de projekter du/I er interesseret i. Det sker til workshops, via online værktøjer og i forskellige arbejdsgrupper.
Jeres husstand kan vælge at bruge jeres anciennitet til at reservere en bolig i det kommende bofællesskab, i det vi kalder designfællesskabet.

Støtter du udviklingen
Almenr er en platform der baserer sig på kooperativ finansiering. Vi skal med andre ord løfte i flok. Medlemskabet sikrer den tidlige udvikling af projekter finansielt, dvs. til at betale for afholdelse af workshops, drift af platformen og hyre fx. arkitekter og jurister.

Du får muligheder og sikkerhed
Det tager et typisk selvgroet bofællesskab 5-10 år at realisere (med dyre lærepenge). Et Almenr projekt tager 1-3 år.
Fordi vi er mange der går sammen, har vi flere muligheder. Sådan fungerer Almenr også. Medlemsskabet giver adgang til en vidensbase og et netværk af samarbejdspartnere, som tæller banker, kommuner, arktiekter, jurister og byggefolk der i samspil med os gør det let og effektivt at gå fra drøm til virkelighed.

OM ALMENR OM ALMENR's VISION

Hvad er et boligfællesskab?

Kort fortalt er et boligfællesskab et fællesskab af husstande med hver deres bolig, der deles om en grund og en række fællesfaciliteter og services. Fx. fælleshus, værksteder, indkøb, dyrehold, nyttehaver, bevægelsesrum, vedligeholdelse, delebiler og meget mere.

Et bofællesskab er et opgør med ideen om, at vi hver skal eje alt muligt og derfor også have besværet med det. Ved at vi slår os sammen og i stedet deler faciliteter og ressourcer og samfinansierer de services, vi har brug for, opnår vi meget mere sammen.

OM ALMENR OM ALMENR's VISION

Boliger

+

Vi har indgået et samarbejde med tegnestuen Vandkunsten, som netop nu arbejder på de første skitser af boligerne. Vi sigter efter at lave udelukkende lejeboliger i Vilev. Hvis det skal lykkes, er vi afhængige af, at vi finder en investor, der skal eje byggeriet og stå for udlejningen. Vi går efter tre størrelser (+/-) og de foreløbige beregninger viser, at vi kan lande på et fornuftigt huslejeniveau som angivet. Det er dog med alle mulige forbehold, da projektudviklingen med fællesskabet kan rykke ved flere forudsætninger. Ved tilmelding kan du fortælle, hvad du foretrækker.

Taghavekolleren

Din egen private bolig på 35-45 m2 med direkte udgang til et fællesareal på ca. 100 m2, som deles med 3-5 andre husstande. Derudover selvfølgelig adgang til alt det andet fælles.
Leje = 7.500 - 8.500 kr./md. inkl. fællesarealer

Gårdhuset

DIT PRIVATE HJEM PÅ 70-75 M2 + ALT DET FÆLLESLeje = 9.600 - 9.900 kr./md. inkl. fællesarealer

Byhuset

Dit private hjem på 80-100 m2 + alt det fællesLeje = 12.800 - 13.800 kr./md. inkl. fællesarealer

I samarbejde med

+

Roskilde kommune

Fridlev er landsbyen tæt på byen. På en naturskøn grund med mulighed for fritidslandbrug, permakultur og fårehold. 15 minutter til Roskilde og 35 minutter med toget direkte til København

Vandkunsten

Elleville er et nyt bofællesskab ved Tisvilde, blandt marker, hav og en direkte rute til København. Selvforsynene og C02 neutralt. Boligerne bliver moderne lejeboliger med en masse services tilknyttet. Projektet er lavet i et samarbejde med BIG og Poshtel.

Bank

Krake er gået fra at være et interessefællesskab til et designfællesskab og nu et byggefællesskab, der sammen med Almenr har designet fællesskabet, boligerne og fællesherlighederne. Vi er igang med at bygge, renovere og tilføje til den smukke gamle skole.

Andre projekter

+

Osby, Viby Sj

KUN FOR BØRn
INDFLYTNING 2021
Et børnefamilieparadis, hvor vi kan  drage nytte af hinandens hænder i hverdagen, hjælpes ad om hente-bringe-ordninger og madlavning  og være fælles om en hel masse ting, der gør det hele lidt nemmere - og sjovere.

LÆS MERE og meld interesse

Fridlev, Hvalsø

INDFLYTNING 2021
Fridlev er landsbyen tæt på byen. På en naturskøn grund med mulighed for fritidslandbrug, permakultur og fårehold. 15 minutter til Roskilde og 35 minutter med toget direkte til København

LÆS MERE OG ANSØG

Elleville, Vejby

INDFLYTNING 2021
Leje
Elleville er et nyt bofællesskab ved Tisvilde, blandt marker, hav og en direkte rute til København. Selvforsynene og C02 neutralt. Boligerne bliver moderne lejeboliger med en masse services tilknyttet. Projektet er lavet i et samarbejde med BIG og Poshtel.

LÆS MERE og meld interesse

Krake, Lejre

INDFLYTNING 2020
BYGGEFÆLLESSKAB
Krake er gået fra at være et interessefællesskab til et designfællesskab og nu et byggefællesskab, der sammen med Almenr har designet fællesskabet, boligerne og fællesherlighederne. Vi er igang med at bygge, renovere og tilføje til den smukke gamle skole.

Se mere

Mere. Sammen.

Afspil video

Mere. Sammen.

Afspil video