Bofællesskabet
Fridlev

Nu åbner vi for salg af boliger i Bofællesskabet Fridlev. Fællesskabet er godt på vej, boligerne er designet, og der er plads til en håndfuld familier mere.

ANSØG OM at blive EN DEL AF LANDSBYENDeler du vores drøm om en livsstil, hvor du har masser af plads og sammen med ligesindede deler natur, gulerødder, fælles værksteder og hjemmekontor? Eller mountainbiketure i skoven, et stort fælles industrikøkken og et kæmpe drivhus med langborde? Velkommen til ​landsbyen tæt på byen, hvor natur og landsby smelter sammen.

Lige ved stationsbyen Hvalsø i Lejre, 35 minutter fra København, midt i naturen, i en af Sjællands livligste landsbyer med kulturliv og skoler få minutter væk bygger vi bofællesskabet Fridlev på den smukkeste placering.

I Fridlev er vi 40 familier, i de lækreste ejerboliger og deler mere end 500 m2 fællesbygninger, ca. 5000 m2 nyttehaver og fælles enge, som vi deler med naboerne.

Vi gør os klar til indflytning til næste år. Klik her for at ansøge om en bolig, eller her for bare at følge med.Kom og mød os!

Sommeren er ovre, men vi er fulde af energi og gåpåmod - klar til at sætte spaden i jorden lige om lidt og realisere vores fælles landsby.

I løbet af efteråret 2020 holdte vi de første workshops for Fridlevs Designfællesskab - dvs. de kommende beboere og dem, der er med til at forme Fridlev - afviklet. Siden da har vi fortsat "arbejdet"og fællesskabsopbygningen. Det gør vi helt frem til 2022, hvor vi flytter ind! Og samtidig har vi fået tegnet en helt unik landsby, der vil skabe de perfekte rammer for det fremtidige fællesskab.

Der er ikke mange boliger tilbage, men du er velkommen til at skrive os en motiveret ansøgning
her. Så vil vores projektleder, Marie Oline, undersøge, om vi har en bolig, der passer til dig (og din familie), og derefter kontakte dig.

Men husk: Vi regner med at sælge de sidste boliger i løbet af oktober.

Mød fællesskabet

Se citater +

Her har vi her samlet nogle citater fra medlemmerne. Måske du kan se dig selv heri, og måske du endda kan finde dit eget citat?

“Jeg vil gerne tættere på naturen men samtidig kunne være sammen med andre som i en landsby. Jeg kan lide fællesskaber men har også brug for at kunne trække mig tilbage. Vil gerne lære mine børn om fælleskaber og tror denne type boligfom vil være rigtig godt for os”

“Fællesskab med andre. Legekammerater til børnene tæt på. Grønne arealer med plads til leg og kreativitet.

“Vi håber på at bo i et fællesskab med blandt andet andre børnefamilier, sådan at vores børn kan løbe og lege. Vi har selv haft dørene i vores opgang stående åben, så vores datter har kunne komme og gå hos vores naboer og underboer og deres børn. Derudover er vi glade for tanken om, i fællesskab, at kunne nedsætte vores forbrug med fællesmåltider, delebiler, deling af værktøj, vaskeri o.l.”

“Vi ønsker at skabe og leve i et fælleskab hvor der kan samskabes med andre. Vi vil gerne leve bæredygtigt og simpelt med tid til det nære”

“Fordi vi har et ønske om at komme ud i naturen, hvor der er mere plads, men uden at gå på kompromis med at have et socialt fællesskab. Ved et bofællesskab er der også mulighed for at engagere sig i flere dele af fællesskabet, uden at stå med det fulde ansvar alene”

“Jeg er nok blevet lidt ensom efter at have mistet min kone (gennem 42 år). Jeg trives med at hjælpe andre og har brug for at snakke og leve sammen”

“Jeg tror på, at fremtiden ligger i fællesskabet og har længe kigget efter noget lign. Det giver stor mening at dele de ting vi alle skal bruge igennem livet, men ikke hele tiden. På denne måde kan vi spare på forbruget, energi og leve mere bæredygtigt for både mennesker og jord. Vi bor lige nu på en stor nedlagt gård i Lejre kommune, men føler hvordan den store plads i virkeligheden er unødvendig og vil langt hellere dele med andre”

“Jeg drømmer om at bidrage til et meningsfyldt fællesskab og skabe nære relationer til de mennesker jeg bor tæt med”

““Et sted med fællesskab med naboerne, på tværs af alder, et godt sammenhold, hvor man hjælper hinanden. Fællesspisning, og andre aktiviteter””

“For netop fællesskabet, at leve socialt og dele ansvar og glæder ved trivslen for bofællesskabet og komme hinanden ved. 
Bo på landet med ro og højt til himmelen, og adgang til kultur med toget, når man trænger til det”

“For at komme ud i naturen uden at være alene og for at dyrke fællesskabet i dagligdagen”

“Jeg elsker natur og udeliv, og jeg elsker at være sammen med andre mennesker i alle aldre men nyder også at kunne være mig selv. At være en del af et ansvarsbevidst fællesskab passer godt til min naturtro og min drøm for min alderdom”

“Det er en dag, hvor jeg kender de mennesker jeg møder om morgenen inden jeg tager på job, og når vi kommer hjem kan børnene færdes trygt ude. Jeg kunne håbe, vi kunne have lidt dyr, grøntsager, plads til huler i træerne, værksted hvor vi kan være kreative. Måske er der andre, der godt kan lide at løbe?”

“Der er dage med fællesspisning og dage, hvor jeg vælger stilheden med mig selv”

“Jeg håber vi slutter dagen af med god mad, som vi skiftes til at lave - og måske en flaske god rødvin engang imellem"

“Det har altid været min drøm. Jeg ser det som en stor styrke, at have et fællesskab med forskellige typer og aldre. Hvor vi alle kan bidrage med noget forskelligt og løfte i flok”

“Grønt miljø, med masser aktiviteter, fællesskab”

“Jeg drømmer om at dele mit liv med andre. Jeg deler ét måltid med andre og arbejder 2 timer udendørs, gerne i fælles aktiviteter. Min passion er jord og planter, "at genopbygge naturressourcerne"

Arkitektur

Klik og læs ↓


Laden er vores store fantastiske fælleshus - den vildeste fusion mellem drivhus og spisehus, ude og inde, scene og café, værksted og festsal.

Tanken er, at huset skal have en åben bygningskarakter med mulighed for at aflukke sektioner alt efter behov og sæson.

I det store rum er der også plads til de helt store forsamlinger for både os selv og for hele lokalsamfundet – fester, markedsdage, koncerter og hvad vi har lyst til. Med den smukkeste udsigt over søen og engen.


Boligerne er placeret i tre klynger med i alt 42 enheder. I hver klynge vender boligen med indgange og trapper ud mod en fælles gårdsplads inspireret af de gamle gårde og landsbytorve i Lejre. Vi arbejder også med at integrere terrasser og måske små private orangerier på forsiden af boligen og i en mere privat udgave på bagsiden ud mod landskabet.

I klyngen dyrker vi det intime fællesskab. Og kan dyrke vores særpræg. Ikke for at hver klynge skal lukke sig om sig selv, men for at vi har forskelligt at byde på, så vi kommer naturligt rundt til hinanden.

Så kan vi, der f.eks. er mere til rødvin og voksennærvær, bo i én klynge, glade børnefamilier i en anden og måske en blandet i den tredje? Vigtigst af alt; vi kan komme på besøg på tværs!

Tre små fællesskaber i det store fælleskab!

Til hver klynge har vi et fælleshus på 130 m2. Vi kalder dem “væksthusene”. Væksthuset er klyngens varme, hyggelige og nære fælleshus, som kan danne ramme om alt fra yoga over tegne-workshop til hyggesnakke omkring langbordene.

Vi designer væksthusene fleksible, så de kan blive spisestue, bevægelsesrum, mini-biograf eller noget helt andet. Vi har også reserveret  kvadratmeter til eksempelvis gæsteværelse, kontorplads, depot, vaskeri og/eller værksted, og fællesskabet har arbejdet hårdt med at prioritere arealerne. Der gøres klar til at kunne etablere køkken, bad og toilet i hvert fælleshus.

En af de allervæsentligste årsager til at leve og bo i Fridlev er naturen. Vi vil derfor passe på den, integrere den overalt og bringe den helt ind i hjertet af vores hverdag. Nærmest så vi kan smage den.

I Fridlev ser vi ud over vores lille sø, som deles med naboerne. Her skal vi se solopgange, dele en flaske rødvin på de lune sommeraftener og måske prøve lykken med en fiskestang. I det omkringliggende landskab og på den store eng er der masser af udfoldelsesmuligheder: udendørs tai chi, morgenyoga, løb eller leg. Som Fridlev'er har du også brugsret til en smuk stor eng og et fredet jordstykke øverst på bakken - dét vi kalder Bakkehaverne. Her kan vi have heste, får eller høns eller lave seriøse nyttehaver og måske brødføde hele landsbyen? Mulighederne er mange!

Træ bliver det primære byggemateriale. Måske med varierende behandlinger og synlige konstruktioner, så det fremstår dynamisk. Det skal være til at “føle på”, håndværket skal skinne igennem, og byggeriet skal fremstå med varme overflader. Træ er lige nu det, der bedst kan svare sig ift. bæredygtighed og indeklima.

Stedet

Fridlev ligger på en bakke hvor aftensolen rigtig kan ramme og terrænforskellene giver alle en god udsigt over landsbyen og de åbne vidder.

Fridlev bliver bygget i 3 faser. Vi starter med klynge 1.

Som beboer er vi også medejere af grunden, alle fællesfaciliteterne og har brugsret til det vi kalder Bakkehaverne (et fredet areal hvor vi må dyrke nyttehaver seriøst), søen og engarealer hvor der allerede nu går får.

Selvom man ikke mærker eller ser noget til byen i Fridlev, så kan man på godt 10 min gå til stationen og midtby.

Grunden

Grunden er historisk og husede helt tilbage mod 1600-tallet kro, købmand, brændevinshandel, bageri, bryggeri og teglbrænderi – foruden landbrug. I 1903 blev Buskegården solgt af daværende ejer Heinrick Trebin for den nette sum af 110.000 kr. Med tiden blev bare landbruget tilbage, og i dag er der et andet bofællesskab i de gamle bygninger lige oven for vores Fridlev-grundstykke.

Overalt i kommunen kan man finde spor fra mere end 10.000 års bosætning og tegn på Lejres historie som magtcentrum. Danske konger skulle efter sigende have haft deres hovedsæde i Lejre til det 9. eller 10. århundrede.

Fridlevgrunden er kuperet ned mod en lille sø og en eng på en sydvestvendt skråning. På nabomarken er der får, som kan overtages af Fridlev Landsby. Fridlev ligger i det smukke sagn- og istidslandskab i Lejre Kommune lige ved de store Bidstrup Skove, badesøen Avnsø og Nationalpark Skjoldungernes Land. Her er massevis af vandreruter, fjordstier og en lille trækfærge. Fridlevgrunden kalder altså på naturfolket, der vil være aktive med selvforsyning og dyrehold.

Vores sted, Fridlev


+

Der findes et sted, hvor der er plads til hver især.

Der findes et sted hvor livet leves forlæns.

Der findes et sted, hvor vi passer på verden.

Der findes et sted, hvor vi kender vores naboer.

Der findes et sted, hvor vi kan mere. Sammen.

Fridlev ligger i Lejre. Og det er ikke tilfældigt. Lejre har en stærk identitet, der passer smukt sammen med Fridlev.

Lejre Kommunes udviklingsstrategi ”Vores Sted” starter meget beskrivende sådan her:

Lejre Kommune er et sted – eller rettere 49 småbyer og landsbyer og en hel masse steder. Vi har valgt at være en landkommune. Vi vælger landsbyen, naturen og det lokale fællesskab. I Lejre Kommune bygger vi drømmen om det aktive liv, omgivet af natur og med masser af frirum. Midt blandt vore forfædres kæmpehøje og samme sted, hvor vikingerne byggede deres landsbyer, lever sagnet om Skjoldungerne, og her bygger vi den moderne landsby med kvalitet, fællesskab og tryghed i centrum. Vi nytænker livet på landet tæt ved storbyen.

Og i introduktionen til Lejres seneste kommunalplan skriver borgmesteren:
I Lejre kan vi leve på landet, tæt på naturen og samtidig være nær ved hovedstadsområdets mange tilbud og jobmuligheder. Vi har en rig kulturhistorie, storslåede landskaber og en fantastisk natur lige uden for døren. Og vi har mange forskelligartede byer og landsbyer, der sammen med alt det andet, udgør en unik ramme for det liv, vi lever her i kommunen.

Lejre er blevet kendt for sin satsning på økologi og fællesskaber. Naturen er et kapitel for sig selv, og Lejres meget aktive fritidsliv giver masser af muligheder. Du kan læse en masse gode fakta om fritidslivet, naturen, osv. her, og en forrygende introduktion til den særlige Lejre-ånd kan du få i Vores Sted bogen.

Området


+

Hvalsø er, ligesom mange andre landsbyer i Lejre Kommune, kendetegnet ved at have det ene ben i mulden og 1.000 års kulturhistorie og det andet ben i en fremtid baseret på fællesskab. Her holder vi hjulene i gang med kreativitet, iværksættelse og samskabelse. Vi gør ting sammen, vi hjælper hinanden, og vi passer på hinanden.

Fra Fridlev kan du se Bidstrup Skovenes bakkede terræn (og nogle af Danmarks bedste mountainbikeruter). Her er der utallige små lavninger og søer (husk at svømme i den helt rene Avnsø) og området gennemskæres af fine, klukkende bække, hvor man kan fange laks.

Fridlev ligger i bogstaveligste forstand som nabo til Danmarks nye nationalpark på 170 kvadratkilometer; Nationalpark Skjoldungernes Land, hvor landets stolte forfædre har sat deres spor med stensætninger og kongehaller. Grænsen til nationalparken går faktisk i vores skel!

Kort sagt ligger Fridlev altså midt i ét af de smukkeste landskaber i hele Danmark omgivet af en masse kulturhistorie, der sætter et helt særligt præg på området.

Skole og daginstitutioner

Hvalsø har en god folkeskole med godt 600 elever fordelt på 0.-9. klassetrin og to SFO’er. Der er tre daginstitutioner i Hvalsø; Børnehuset Den Grønne Kile, Børnehuset Møllebjerghave og Skovvejens Børnehave. Du kan læse om Lejres børneinstitutioner her.

Ved siden af skolen ligger de to sammenbyggede Hvalsøhaller, der bla. er hjem for fodboldklubben Hvalsø IF. www.hvalsoeif.dk

Vi har allerede et tæt samarbejde med Lejre Kommune for at guide både børn og voksne til de rigtige steder.

Kulturliv

Hvalsø er en moderne landsby, hvor frivillighed og fællesskab står stærkt i byens dna. Det gælder f.eks. når en gruppe borgere går sammen om Hvalsø Bio, som i dag drives af 120 frivillige og viser forestillinger året rundt. Læs mere her: www.hvalsoebio.dk

Der er også Hvalsø Kulturhus, der bruges til koncerter, teater og foredrag, mens Kulturstrædet (i samme hus) har masser af arrangementer for børn, udstillinger og små koncerter. Som i Hvalsø Bio er det borgerne, der driver værket.
Læs mere her: lejre.dk/kultur-og-fritid/hvalsoe-kulturhus/

Adgang

Lejre er en pendlerkommune – langt de fleste af os arbejder i byen og kan levende forestille os følelsen af at dreje fra motorvejen, ned af de små snoede landeveje og se skovene, blomsterne i grøftekanterne og det bakkede landskab. Kort sagt følelsen af “aaaaarrrhhhhh - jeg er hjemme”.  

Der er direkte togforbindelse - og flere afgange i timen -  mellem Hvalsø og København. Turen kan gøres på godt 30 minutter. I bil kan turen klares på omkring 40 min.

Der er også direkte togforbindelse mellem Hvalsø og Roskilde. Her kan turen klares på et lille kvarters tid - i bil er det godt 20 min. Skulle du være den friske type, der foretrækker at cykle, kan det gøres på ca. 1 time ved pedalkraft :).

Indkøb

I Hvalsøs lokale forretninger mødes vi og køber ind og lærer hinanden at kende. Lejre Kommune er kendetegnet ved en lang række fødevareproducenter og gårdbutikker - det smitter selvfølgelig af på Hvalsøs lokale varetsortiment med alt fra nylagte økologiske æg, grøntsager, lokalt producerede øl og verdens bedste chokolade fra Friis-Holm på hylderne. De lokale råvarer bidrager med følelsen af at høre til.

I Hvalsø finder du helt konkret tre dagligvareforretninger, et pizzeria, et lægehus, apotek, byggemarked, Hvalsø Savværk (tilbage fra 1935) og flere specialforretninger.Grundstørrelserne på boligen ligger fast, men du har masser af indflydelse på den konkrete disposition. Derudover arbejder vi med tilkøbsmuligheder som f.eks. orangeri koblet på din bolig, træterrasse på begge sider af din bolig, ekstra toilet på 1. salen m.m.  

Med hver bolig følger også et privat udeareal på "bagsiden" af boligen, hvor der er plads til 6-8 spisende personer, en liggestol, et par krukker, en grill etc.

Boligerne

I Fridlev er der arbejdet helt konkret med, hvordan vi bedst muligt kan udnytte det eksisterende landskabs kuperede terræn, så solen når rundt til alle og lave flydende overgange mellem inde og ude med udsigt over det skønne landskab og plads til både fællesskab og helt privat fred.

I forhold til de enkelte boliger har arkitekterne lyttet rigtigt meget til vores drømme. F.eks. er boligerne kompakte og tænkt meget pladsoptimerede, så de bliver udnyttet på smarteste vis. Køkkener vendes mod de fælles gårdspladser, så der er god kontakt, mens stuer og soveværelser vender mod landskabet.

50 m2
ejerbolig

inkl. din andel af fællesarealer
= 65 m2*

50 m2 i ét plan
=  ca. 1,9 mio kr.

plantegninger

50 m2

Pris

1,9 mio kr

60 m2
ejerbolig

inkl. din andel af fællesarealer
= 82 m2

62-65 m2 i ét plan
=  ca. 2,5-2,6 mio. kr.plantegninger

60 m2

Areal

62m2

Pris

2,5 mio kr

Areal

65m2

Pris

2,6 mio kr

90 m2
ejerbolig

inkl. din andel
af fællesarealer
= 105-112 m2*

88-95 m2 i to-plan
= ca. 3,2-3,8 mio kr.


plantegninger

90 m2

Areal

89m2

Pris

3,8 mio kr

Areal

88m2

Pris

3,2 mio kr

Areal

94m2

Areal

3,4 mio kr

120 m2

Areal

118m2

Pris

3,9 mio kr

Areal

125m2

Pris

4,3 mio kr

120 m2
ejerbolig

inkl. din andel
af fællesarealer
= 138-141 m2*

118-125 m2 i to-plan
= ca. 4,1 - 4.3 mio kr.


plantegninger

160 m2

Areal

150m2

Pris

5,5 mio kr

Areal

158m2

Pris

5,2 mio kr

160 m2
ejerbolig

inkl. din andel
af fællesarealer
= 174 m2*

155-158 m2 i to plan
= ca. 4,9-5,2 mio.kr.


plantegninger

*Husk
Da du også er medejer af ca. 550 kvadratmeters byggede fællesarealer, indgår din andel af disse kvadratmeter også i det areal, du køber ind i, og de vil fremgå af din BBr-arealopgørelse + medejerskab af den store grund.

Priserne er vejledende og dét de foreløbige beregninger indikerer Alt efter fællesskabets ønsker og endelige budgetter.

PRIVATØKONOMI OG HVAD DER ER DYRT ER EN SUBJEKTIV STØRRELSE, MEN MED NOGLE ENKLE BEREGNINGER KAN DU HER FÅ EN FORNEMMELSE AF ØKONOMIEN PÅ DIN BOLIG I FRIDLEV.

Hent vores lille guide herpå

Hvad ligger fast?

+

Boligernes størrelse
Placering af indgangsparti og badeværelse på stueetagen
Placering af køkken
Placering af teknikrum og udtag til eventuel vaskemaskine
Størrelse på fælleshuse
Størrelse på Laden
Parkeringsprincipper
Bebyggelsesplan

Hvad ligger ikke fast?

+

Værelsesfordeling
Køkken og hårde-/hvidevarer
Materialevalg
Prioritering af økonomi til fællesfaciliteter og indretning heraf

Yderligere tilkøbsmuligheder
(eksakte priser kendes ikke endnu):
Træterrasse forrest mod klyngens gårdrum (pris er inklusiv standardterrasse i flisebelægning)
Træterrasse på husets bagside (pris er inklusiv standardterrasse i flisebelægning)
Ekstra toilet på 1. salen
Hems (gælder kun 1. salen)
Dobbelthøje rum (gælder kun 1. salen)
Orangeri koblet på din bolig (billede herunder)

Nysgerrig? 
Interesseret?

Ansøg - og svar på et par spørgsmål - så vi kan lære dine drømme og behov bedre at kende.

Du vil løbende få invitationer til at deltage i workshops, design af landsbyen og fællesskabet. Hvis det er noget for dig - og du bliver godkendt - så er næste skridt at købe en bolig.

Bliv medstifter og vær med til at designe Fridlev
5.000 kr.

For dig der vil være med, snuse til fællesskabet og måske købe en bolig senere.

Her får du:

 • Et medlemskab for din husstand af Fridlevs designfællesskab

 • Mulighed for at deltage i alle workshops for designfællesskabet frem mod indflytning. Her kan du sætte dit præg på fællesarealer, den private bolig, udearealer, beplantning m.m.

 • Mulighed for at deltage i Fridlevs arbejdsgrupper: 
  Teknik og husdesign, Fællesfaciliteter, Demokrati og husorden, Ritualer og begivenheder, Dyr, have og jorddyrkning

 • Adgang til det lukkede forum

 • Invitationer til at deltage i fællesskabets egne events (se dem under sektionen 'Kom og mød os')

 • Et års medlemskab på Almenr

 • Ønsker du senere at reservere en bolig med konkret placering, kan du betale de resterende 35.000 kr.

ANSØG

Bliv medstifter , vær med til at designe Fridlev og reserver en bolig
40.000 kr.

For dig der allerede nu ved, at du/I vil være med til at forme Fridlev OG vil reservere en bolig i Fridlev.

Her får du:

Ansøg
(JH INDSÆT LINK)
 • Forkøbsret og reservation af en konkret bolig.

 • Et medlemskab for din husstand af Fridlevs Designfællesskab

 • Mulighed for at deltage i alle workshops for designfællesskabet frem mod indflytning. Her kan du sætte dit præg på fællesarealer, den private bolig, udearealer, beplantning m.m.

 • Mulighed for at deltage i Fridlevs arbejdsgrupper: 
  Teknik og husdesign, Fællesfaciliteter, Demokrati og husorden, Ritualer og begivenheder, Dyr, have og jorddyrkning

 • Adgang til det lukkede forum

 • Invitationer til at deltage i fællesskabets egne events (se dem under sektionen 'Kom og mød os')

 • To års medlemskab på Almenr

Start med at melde din interesse:

Tak! Vi vender snart tilbage :)

Oops! Noget gik galt.
Skriv gerne en mail til hej@almenr.dk hvis denne besked bliver ved med at komme
ANSØG

Vil du bo
i Fridlev?

Ansøg - og svar på et par spørgsmål - så vi kan lære dine drømme og behov bedre at kende, finder vi et match og du bliver godkendt, tager vi kontakt til dig.

Når du har købt en bolig får du invitationer til at deltage i workshops, arbejdsgrupperne og fællesskabet.

ANSØG

Designfællesskabet

Designfællesskabet handler frem for alt om FÆLLESSKAB, imens Almenr sørger for alt det svære og kedelige som lokalplan, byggetilladelse, entreprenørkontakt og planlægning generelt.

Det kostede 40.000 kr. at være medlem af Designfællesskabet, afhængig af om man ville reservere en konkret bolig eller ej. Pengene er vores fælles bidrag til arkitekter, ingeniører, landmålere, jurister og alle de andre udviklingsudgifter. Designfællesskabet er således en kooperativ udvikling. Læs mere om designfællesskabet i sektionen "Hvad er et designfællesskab" nedenfor.

Gå til gruppen på facebook

Designfællesskabet

I designfællesskabet danner vi den endelige gruppe beboere i Fridlev. Som medlem af designfællesskabet får du for alvor medindflydelse på både fysisk udformning og bofællesskabet, men også på alt det sociale. Det er her vi drømmer, designer og diskuterer, hvordan livet i Fridlev skal være i praksis.

Vores indledende snakke har handlet meget om identitet og værdier og har centreret sig om det aktive udeliv, have- og dyrehold, boliger med plads til privatliv og muligheden for at dele landsbyen op i forskellige bogrupper for henholdsvis 50+ og blandede familier. Det er vi nu klar til at omsætte!

Processen

Interessefællesskab

Januar - marts 2020

Facebookgruppe

Hvad skal du gøre? Meld dig ind i Almenr og skriv dig på interesselisten til Fridlev. Så inviterer vi dig med.

I første fase samlede vi en stor gruppe af interesserede i et forløb med workshops og udvikling.
Sammen drømte vi, diskuterede og fandt frem til et solidt koncept for landsbyen.

Designfællesskab

April 2020 - September 2021

Hvad skal du gøre? Søg om medlemskab af Fridlev Designfælleskabet her på siden.

NB: Husk du skal være medlem af Almenr for at blive taget i betragtning. Det kan du blive efter ansøgning.

I anden fase samler vi Designfællesskabet - alle jer der skal bo i Fridlev. Her er du og de andre bofæller med til at præcisere design og indhold af fællesfaciliteter samt fællesskabets værdier, rutiner og ritualer. Altsammen under Almenrs kyndige ledelse.

Sideløbende med at vi bygger fællesskabet op, skal vi helt konkret igennem nogle workshops omhandlende bl.a.:
1) Værdier
2) Fysiske rammer og arkitektur
3) Årshjul og dagligdag
4) Husorden og vedtægter

Du kan læse mere i afsnittet Hvad er et Designfællesskab?

Byggefællesskab

September 2021 - Vinter 2022

Hvad skal du gøre? Følg med i processen og deltag i fællesskabet og arbejdsgrupperne undervejs i byggeperioden. Måske skal vi ud at plante blomster og bærbuske på grunden, så det står grønt og klart til indflytning.

Her køber du din bolig ved at lægge en forudbetaling på 6% og stille en bankgaranti for restkøbesummen. Det egentlige byggeri kan gå i gang, og vi inviterer til første spadestik, som er en stor festdag med kriller i maven.
Det er også her, vi for alvor starter arbejdet med de forskellige arbejdsgrupper. Forinden har vi defineret, hvad Fridlev egentlig er - nu skal det praktiseres og gøres til virkelighed.

Bofællesskab

Forår 2023

Hvad skal du gøre? Glæde dig!

Endelig! Indflytning og indvielse af Fridlev Landsby.

Vi har udviklet en app til at gøre dagligdagen i Fridlev meget nemmere - og sjovere. Her kan vi f.eks. organisere madlavning, samkørsel, vasketider og have overblik over Fridlevs regnskab.
Den glæder vi os til at lancere!

Om Almenr og holdet bag Fridlev


+

Bag Fridlev's kooperativ står Almenr, der er en medlemsorganisation for skabelsen af bofællesskaber, der går imod det gængse udviklermarked ved altid at prioritere fællesskabet først. Almenr arbejder ud fra den kooperative tankegang om, at vi skal løfte i flok. Ligesom man gjorde i andelsbevægelsen. Derfor har vi opbygget en partnerkreds af professionelle og andre ildsjæle der også deler denne tankegang omkring Fridlev.

Marie Oline Viuff
projektleder, Almenr
Er vært for de kommende bofæller i Fridlev og tovholder på processen frem mod indflytning.

+45 31 22 20 96
marieoline@almenr.dk

Per Feldthaus
Projektdirektør, PArtner, Almenr
Står i spidsen for realiseringen af Fridlev med fokus på anlægsarbejdet, samarbejdspartnere og leverandører. Per har 30 års erfaring fra arkitekt- og byggebranchen og har en dyb passion for nye boligformer.

+45 20 80 70 11
pf@almenr.dk

Spacon & X
underrådgivende ARKITEKTER
Spacon & X er et prisbelønnet københavnerbaseret design- og arkitektstudie. De arbejder med alt fra store byggeprojekter til produkter og indretning og optimering af rum.

spaconandx.com

Saabye og Partners
Rådgivende arkitekt
Lokal tegnestue med hovedsæde i Kirke Saaby, som står for den overordnede projektering af Fridlev. Saabye & Partners har også tegnet Krake i Lejre (et andet Almenr-projekt), der stod færdigt december 2020.

saabye-partners.dk

Mette Thingstrup
er organisationspsykolog og er optaget at få gruppedannelserne optimeret så meget som muligt.

Merkur Andelskasse
Bank
Hvis Almenr var en bank, så kunne den godt hedde Merkur. De har været frontløber for bæredygtig udvikling og social ansvarlighed indenfor bankdrift siden 1982 - altså inden det blev moderne. Merkur er Almners bank.

merkur.dk

Anne Stausholm Landskabsarkitekter
LANDSKABSARKITEKT
Anne hjælper med til, at vi får mest ud af- og passer bedst på den skønne placering på bakken udenfor Hvalsø.

annestausholm.dk

D&N A/S
Rådgivende Ingeniørfirma
Ingeniør for VVS, ventilation, konstruktioner og Brand.

dning.dk

De sorte får
‍‍
MasKotter
Vi går allerede på grunden og gør engen klar. Kom forbi og sig hej!

Loop Architects
ARKITEKTER
Vores mål er at skabe æstetiske, økologiske og funktionelle steder for mennesker. Ethvert projekt er unikt, ikke nødvendigvis komplekst, men projektet skal passe til de mennesker og det sted, det hører til.

Fællesskabet
‍‍
hovedpersoner
Dig og alle de andre herlige familier, der flytter ind i Fridlev. Almenr er en samskabelsesplatform, så du er med hele vejen!

Giulia Maci
er arkitekt og byudvikler, og har som medstifter af Urbego gennemført talrige co-living projekter i Europa. Giulia hjælper byggefællesskaberne med designfasen.

Sune Larsen
hjælper byggefællesskaberne igennem finansieringsfasen.

Hvem er Almenr?

Almenr har sat sig for at innovere landsbyen! Vi skaber fællesskaber omkring boligen og nytænker måden, vi skaber boligfællesskaber på. Vi kalder det Landsby 2.0 og vores motto er ”Mere. Sammen”. Vores vision er at skabe et menneskeligt samfund i landsbyskala med langt flere boligfællesskaber i alle former – et mere mangfoldigt, bæredygtigt og socialt ejendomsmarked på beboernes betingelser.

Det gør vi via en kooperativ platform, der med moderne værktøjer hjælper med at skabe fællesskaber og skaber et alternativ til traditionel developer-finansiering af boliger med crowd-finansiering og helt transparente processer og økonomi.  

Vores mission er at gøre det let at realisere et bofællesskab, og derfor har vi udviklet værktøjer og finansieringsformer til at fjerne de store barrierer, mange bofællesskabs-projekter løber ind i.

I hjertet af Almenrs processer står arbejdet med at skabe et stærkt og levedygtigt fællesskab. Du kan læse meget mere om Almenr på
Almenr.dk og Almenr.dk/vision

Du får muligheder og sikkerhed
Det tager et typisk selvgroet bofællesskab 5-10 år at realisere (med dyre lærepenge). Et Almenr projekt tager 1-3 år.
Fordi vi er mange der går sammen, har vi flere muligheder. Sådan fungerer Almenr også. Som en del af Almenr giver det dig adgang til en vidensbase og et netværk af samarbejdspartnere, som tæller banker, kommuner, arktiekter, jurister og byggefolk der i samspil med os gør det let og effektivt at gå fra drøm til virkelighed.

OM ALMENR's VISIONOM ALMENR

Hvad er et Designfællesskab?


+

Designfælleskabet er en samskabelsesfase, en co-design-proces, hvor vi sammen udvikler vores fælles bolig- og fælleskabsrammer. Du underlægges altså ikke, som på boligmarkedet, en one-size-fits-all. Sammen med Almenrs designere giver I drømmen form: Hvad er privat? Hvad vil vi dele? Hvad er vi fælles om? Hvordan ser det ud?​

I Designfællesskabet er der tre hovedaktiviteter

1. Gennem fysiske workshops og en række online dialoger udfolder vi vores fælles værdigrundlag og alt det, vi vil sammen og vil dele: Vi kalder det “Det fælles Tredie”. Det bliver Fridlevs manifest, som udfoldes i f.eks. vedtægterne.

2. Du kan, alt efter dine interesser, være medlem af en eller flere arbejdsgrupper, der designer f.eks. nyttehaver, delebiler, eller fælles værksteder. Det er her, vi definerer hvilke fællesfaciliteter og aktiviteter, vi skal designe ind i projektet.

3. Og så er der det store arbejde med at skabe selve byggeprojektet: Det handler om lokalplan og myndighedsprojekt, entreprenørkontrakter og finansiering. Det sørger Almenr for under Designfællesskabet.

Designfællesskabet handler frem for alt om FÆLLESSKAB. Mens Almenr sørger for alt det svære og kedelige!

Det koster mellem 5.000 eller 40.000 kr. at være medlem af Designfællesskabet, afhængig af om du vil reservere en konkret bolig eller ej. Pengene er vores fælles bidrag til arkitekter, ingeniører, landmålere og alle de andre udviklingsudgifter. Designfællesskabet er således en kooperativ udvikling.

En betingelse for medlemskab af Designfællesskabet er, at du har været i dialog med din bank og har fået en låneramme, dvs. en skrivelse fra din bank, der ser positivt på, at du kan låne de penge den ønskede bolig koster. Det er en tryghed, vi giver hinanden og os selv.  Banken behøver først forholde sig til Fridlev, når selve boligkøbet finder sted (sommeren 2021). Her leverer Almenr selvfølgelig alle relevante dokumenter for at en godkendelse fra banken kan finde sted.

Lånerammen skal dække prisspændet på den størrelse bolig, du ønsker dig. Der er ikke noget bindende ved lånerammen. For hverken dig, banken eller Almenr. Det er blot et godt udgangspunkt for at indtræde i Designfællesskabet.

Hvis du fortryder og ikke vil indgå i Designfællesskabet alligevel, kan du sælge din option til andre medlemmer hos Almenr. Dette forudsætter, at der er andre medlemmer hos Almenr som ønsker at købe din option.
Afhængig af hvornår du træder ud, kan du få følgende procentdel af de 40.000 kr. retur:
- Inden 1. marts 2021: 60% = DKK 24.000
- Inden 1. april 2021: 40% = DKK 16.000
- Efter 1. april 2021: 20% = DKK 8.000

Tilbud til lejerne om medejerskab af Elleville Coop

Elleville Coop er Ellevilles eget administrationsselskab med en fast direktør, der også bor i Elleville. Selskabet servicerer hele fællesskabet, står for administrationen og sørger for de lokale leverandører af services mv.

Som lejer får du tilbud at blive medejer af administrationsselskabet. Det gør du, fordi vi (understøttet af ganske megen forskning) tror på, at fællesskaber trives ekstra godt med kooperativt medejerskab.

Det sikrer fuld transparens, demokratisk indflydelse og tæthed til fællesskabets faktiske behov.

Konkret betyder det, at Elleville Coop – det selskab, der står for driften af Elleville, ejes som et kooperativ af fællesskabets medlemmer og Almenr.

Der vil blive udarbejdet et fuldt prospekt for Elleville Coop, og det forventes, at en anpart vil koste 20.000 og kunne forrentes med 4%

Vil du følge projektet eller ansøge om en bolig i  landsbyen?

Tilmeld dig og svar på et par spørgsmål, så vi kan lære dine drømme og behov bedre at kende. Når du har gjort det, inviterer vi til workshops hvor du får mulighed for at møde kræfterne bag, og de andre interesserede. Du kan herefter ansøge om at blive en del af designfællesskabet (og reservere en bolig).

Hvis du vil opbygge anciennitet, skal du være medlem af Almenr. Det koster 69 kr. om måneden. Dit medlemskab viser din interesse og giver dig adgang til events og information, både til Fridlev og alle andre nuværende og fremtidige Almenr-bofællesskaber. Det dækker hele husstanden.

Meld interesse

Ansøg om en plads i Fridlevs designfællesskab - og læg billet ind på en bolig i Fridlev

Godt at vide før du ansøger: 
Det er først, hvis du får plads, når du accepterer og medlemsgebyret er betalt, at det er bindende.
Husk:  der er begrænsede pladser I designfællesskabet.

Medlemsskab af designfællesskabet afgøres af
1) hvordan du matcher med fællesskabet
2) din anciennitet

Det tager ca. 10 min at ansøge.

Din husstand

Dit Fornavn
Dit Efternavn
Din Alder
Køn
Telefonnummer
Email
Billede af dig/JEr
maks 10mb
Uploading...
fileuploaded.jpg
Upload fejlede. Maks størrelse for filer er 10 MB.
Må din Ansøgning (uden kontaktinfo) vises til de andre ansøgere, så i kan møde hinanden?
Adresse
post nr
Antal voksne

Din samlevers info

Fornavn
Efternavn
Alder
Køn

Din samlevers info

Fornavn
Efternavn
Alder
Køn

Den anden samlevers info

Fornavn
Efternavn
Alder
Køn
Antal børn

Lidt om barnet

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 1

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 2

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 1

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 2

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 3

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 1

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 2

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 3

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 4

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 1

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 2

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 3

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 4

Fornavn
Alder
Køn

Lidt om barn 5

Fornavn
Alder
Køn
Fortæl gerne lidt om hvem du/i er? Hvad laver i til daglig? og hvad interesserer i jer for?
skriv blot et par sætninger
Hvilke kompetencer kan du/i byde ind med i fællesskabet? 
Vælg så mange du/i har lyst til
Hvorfor Vil du bo i Fridlev?
skriv blot et par sætninger

Den private bolig

Hvilken størrelse bolig kunne du tænke dig?

Vælg gerne flere
Hvilken etage? (hvis 65-70 m2 er valgt)
Hvad er dine behov for boligen? har du nogle præferencer for, hvem du gerne vil bo i klynge med? børnefamilier, seniorer, blandet eller?

Grupper

Hvad vil du/I engagere jer I? Vi anbefalder at du min. vælger en pr. voksen
Gå til grupperne
Har du ideer eller andet ift. grupperne?
skriv blot et par sætninger

Lidt om medlemsgebyret

Det koster mellem 5.000-40.000 kr. (pr. husstand) at blive en del af Designfællesskabet afhængig af, om du ønsker at reservere en konkret bolig. Det er ud fra det kooperative princip om, at vi skal løfte sammen. Dette beløb bidrager til at betale for udviklingen af projektet (bl.a. til arkitekter, landmåler, ingeniør, jurist osv.).

Hvis du ønsker at træde ud af designfællesskabet sker det efter en trappemodel, hvor du, jo længere du har været med, får mindre retur. Derudover gælder også, at medlemskabet (og dermed optionen til boligen) først skal overtages af et nyt medlem, da der kun er det antal optioner, som der er boliger.

Udtrædelse og salg af medlemsskab sker efter flg. trappe, så du kan sælge til flg. priser:
- Inden 1. marts 2021: 60% = DKK 24.000
- Inden 1. april 2021: 40% = DKK 16.000
- Efter 1. april 2021: 20% = 8.000

Kan du komme til åbent hus på søndag? - 15-17 I haven ved Gl. Allerslev Skole, Lejrevej 15B
læs om hvordan vi håndterer dine personoplysninger.
Mange tak for ansøgningen!
Vi glæder os til, at vi mødes virtuelt den 24. april.

Om lidt får du en bekræftelse på mail.
Hvis ikke den dukker op, så tjek din 'spam' indbakke,
og hvis den ikke er der, så giv Mie besked på mie@almenr.dk


Hvis du ikke er medlem, så skal du huske at blive det for at blive taget i betragning på almenr.dk/blivmedlem
Woups! Noget gik galt. Du er velkommen til at skrive til mie@almenr.dk istedet

Vi vil være fælles om en masse

Når vi går sammen i et fællesskab, kan vi så meget mere. Fordi vi er mange, der går sammen, er det vitterligt muligt at udleve vores drømme. Sammen og hver for sig. I Designfællesskabet finder vi ud af, hvem af os, der har hvilke passioner og behov – og vil gøre noget ved det. Og vi går i gang med at folde fællesskabet og alt det, vi kan sammen, ud.

Her er nogle bud på de små designfællesskaber i Fridlev - man kunne også kalde dem "arbejdsgrupper". Her laves rammerne for det pågældende tema. De er baseret på vores fælles drømme i interessefælleskabet og udvikles løbende, efterhånden som fællesskabet udvikler sig.

Hvad vil du være med til at skabe? Hvad er vigtigt for dig? Læs mere her og meld dig til arbejdsgrupperne, når du ansøger.

Madlavning og spisning

I Fridlev skal vi spise godt - og rigtigt. Men hvordan gør vi det? Og hvor ofte spiser vi sammen i fællesskabet?

LÆS MERE

Madlavning og spisning

I Fridlev skal vi spise godt - og rigtigt. Men hvordan gør vi det? Og hvor ofte spiser vi sammen i fællesskabet?

Hvor ofte skal vi spise sammen? Hvor mange skal vi spise sammen? Klyngen? Hele fællesskabet? Hvordan gør vi det i praksis?

Hvad skal vi spise? Alt? Vegetarisk? Vegansk? Det, vi selv dyrker? Og skal der overhovedet være retningslinjer for det?

Fysisk udfoldelse og bevægelse

I Fridlev drømmer vi om at kunne lave alle mulige former for motion - gerne sammen, så det bliver sjovere!

LÆS MERE

Fysisk udfoldelse og bevægelse

I Fridlev drømmer vi om at kunne lave alle mulige former for motion - gerne sammen, så det bliver sjovere!

Er der behov for et motionsrum? Hvor? Til hvad?

Hvem vil være med i en løbeklub? Hvor langt skal vi løbe? Hvor ofte løber vi? Hvem løber vi?

Er der stemning for at dyrke yoga eller meditation? Måske hver dag fra kl. 6.30 - 7? Udendørs ned mod søen om sommeren? Hvem kan undervise?

Hvad med et varmtvandsbassin eller en petanquebane?

Ritualer og begivenheder

Vi er mange, der holder af traditioner - hvorfor ikke skabe nogle nye og vores helt egne specielt for Fridlev?

LÆS MERE

Ritualer og begivenheder

Vi er mange, der holder af traditioner - hvorfor ikke skabe nogle nye og vores helt egne specielt for Fridlev?

Vi skal fejre Fridlevs årsdag! Det skal vi hvert år! Hvad skal fejringen gå ud på? Hvordan gør vi i praksis? Hvem planlægger?

Sankt Hans er sådan en smuk tradition. Vi skal lave et kæmpe bål og måske fejre det med udendørs langbordsmiddag for både børn og voksne?

Kan vi gøre forårsrengøringen sjovere? Måske lægge det i kalenderen som en fast begivenhed hvor vi samtidig hygger os og skåler i en kold øl?

Vi skal pleje og passe grunden så godt vi kan. Det kunne kræve årlige "havedage", hvor vi gør klar til både sommer og vinter. Sammen.

Selvforsyning og bæredygtighed

Vi vægter selvforsyning og bæredygtighed højt! Men det er et vidt begreb, så hvad dækker det over i praksis?

LÆS MERE

Selvforsyning og bæredygtighed

Vi vægter selvforsyning og bæredygtighed højt! Men det er et vidt begreb, så hvad dækker det over i praksis?

Hvad med god energi? Skal vi generere den selv fra solceller eller investere i en vindmølle?

Skal vi have nyttehaver, en permakultur-have eller måske en hel mark med forskelligt grønt og godt?

Hvad med et drivhus eller orangeri til vindruer, ferskner og citrusfrugter?

Skal vi have delehøns, klappegeder, får eller måske en Pippi Langstrømpe-hest?

Transport

Vi drømmer om at gøre transport nemmere, grønnere, sjovere og billigere. Hvordan gør vi det i praksis?

LÆS MERE

Transport

Vi drømmer om at gøre transport nemmere, grønnere, sjovere og billigere. Hvordan gør vi det i praksis?

Vi er nogen, der skal pendle mellem Hvalsø - København, Hvalsø - Roskilde og mange andre steder. Hvordan organiserer vi os på en grøn og nem måde?

Skal vi tænke i samkørselsmuligheder og kan vi inddrage lokalsamfundet i Hvalsø?

Er der stemning for at gå ind i en delebilsordning? Måske på el? Hvad findes der af muligheder og hvilket behov har vi i fællesskabet?

Hvad med cykler? Kan vi deles og eje dem i fællesskab? På den måde kan vi måske få råd til elcykler, ladcykler og alle mulige andre fede cykler?

Værksteder

Vi er en masse, der er kreative i Fridlev. Hvordan gearer vi fællesfaciliteterne til at understøtte det?

LÆS MERE

Værksteder

Vi er en masse, der er kreative i Fridlev. Hvordan gearer vi fællesfaciliteterne til at understøtte det?

Skal vi lave et keramikværksted? Hvordan gør vi det? Hvad kræver det?

Hvad med maleri? Kan vi gøre det udendøre eller bør vi afsætte et areal i ét af fælleshusene til det?

Træ og metal er også en mulighed? Hvad kræver det af værkstedsfaciliteter?

Børn, leg og praktik

Vi elsker børn i Fridlev! Hvordan skabes de bedste forudsætninger for at Fridlev bliver det skønneste sted at vokse op?

LÆS MERE

Børn, leg og praktik

Vi elsker børn i Fridlev! Hvordan skabes de bedste forudsætninger for at Fridlev bliver det skønneste sted at vokse op?

Hvad kræver det af faciliteter? Et tumlerum? En legeplads? Hvad er der økonomi til?

Hvordan gør vi hverdagen nemmere for os med børn? Kan vi lave fælles hente-bringe ordninger? Hvordan organiserer vi det?

Kan vi organisere fællespasning? Måske faste dage hvor vi passer sammen og andre kan få mulighed for en biotur og lidt kærestetid?

Hvad kan vi lave af fede børneaktiviteter? Hvordan kan vi hjælpe hinanden i fællesskab og gøre hverdagen sjov og indholdsrig for vores børn?

Friluftsliv

Fridlev er omgivet af en masse smuk natur. Hvorfor ikke udnytte den så godt vi kan og opholde os mest muligt i den?

LÆS MERE

Friluftsliv

Fridlev er omgivet af en masse smuk natur. Hvorfor ikke udnytte den så godt vi kan og opholde os mest muligt i den?

Er der et sted på grunden, der er oplagt til bålplads?

Kan vi lave shelters, så vi kan sove udendøre og gøre det til en oplevelse for vores børn? Vores børnebørn? For hinanden?

Vi skal på opdagelse i det omkringliggende landskab. Hvor kan vi vandre? Hvem er med på idéen? Hvad findes der af muligheder?

Laden - Fridlevs store fælleshus

Hvad skal laden bruges til i praksis? Fester? Værksteder? Markedsdag? Fællesspisning for alle?

LÆS MERE

Laden - Fridlevs store fælleshus

Hvad skal laden bruges til i praksis? Fester? Værksteder? Markedsdag? Fællesspisning for alle?

Skal den etableres som et koldt eller varmt rum? Hvilke ønsker og behov har vi for den i fremtiden?

Hvad med at holde åbne arrangementer som markedsdag om onsdagen og gårdbutik i weekenden?

Er det her værkstederne skal etableres?

Måske afsætte plads til en byttecentral hvor vi drager nytte af hinandens gamle sager?

Klyngens fælleshus

Samlingspunktet for den enkelte klynge, hvor vi dyrker det nære fællesskab. Hvad skal huset indeholde af faciliteter?

LÆS MERE

Klyngens fælleshus

Samlingspunktet for den enkelte klynge, hvor vi dyrker det nære fællesskab. Hvad skal huset indeholde af faciliteter?

Hvor mange skal spise sammen i klyngens fælleshus? Og hvordan skal det indrettes til det formål?

Skal vi have gæsteværelser i alle fælleshuse?

Skal der være vaskeri, bad og toilet i alle fælleshuse?

Hvad med co-work spaces? Er det noget vi vil have i klyngens fælleshus i stedet for gæsteværelse fx?

Tumlerum til børnene kunne også være fedt! Er det en mulighed i ét af fælleshusene?

Hvad med en hjemmebiograf? Det kræver projektor, hyggekrog og popcorn!

Er du interesseret i Fridlev eller bare fremtidens boligform, helt generelt? 

Sådan! Du følger nu Fridlev

Du kan logge ind her, for at blive matchet med ligesindede, se events og meget mere.
Oops! Noget gik galt.
Skriv gerne en mail til hej@almenr.dk hvis denne besked bliver ved med at komme

FAQ


+

Her er svar på gode spørgsmål. De bliver løbende opdateret.


Hvordan vælger jeg placering af bolig?
Ansøger du om at komme ind på 40.000 kr.-medlemskabet, vælger du den klynge, du vil bo i og den konkrete placering af boligen i forbindelse med ansøgningsprocessen, hvor du har en dialog med os i Almenr omkring netop dette. Ansøger du om at komme med på 5.000 kr.-medlemskabet, kan du ikke reservere en konkret boligplacering. Denne dialog tager vi, når du beslutter dig for at gå "all in":-)

Hvem er grundejer? Almenr har en købsoption på grunden. Det vil sige, at den nuværende grundejer ikke må sælge til andre og at prisen for grunden ligger fast. Købsoptionen indfries den dag byggeriet starter.

Hvem er bygherre? Almenr er bygherre hele vejen gennem processen og indtil det færdige byggeri står klar til indflytning.

Er der tænkt på depotrum i fællesskabet? Ja, der følger et mindre depotrum med til alle boliger.

Er der tænkt på fælles vaskeri? Ja i høj grad! I sidste ende er det op til designfællesskabet at beslutte, hvor det etableres. Det er nemlig også et spørgsmål om økonomi og hvordan vi prioriterer kvadratmeterne.

Er boligens pris inklusiv terrasser? Boligen kommer med en standardterrasse i flisebelægning. Der er dog mulighed for at tilkøbe træterrasse, orangeri o.lign.

Er der parkeringspladser til alle boliger? Ja.

Er parkeringsareal og stisystemer indlagt i boligens pris? Ja.

Er beplantning på grunden en udgift der ligger udover boligens pris. Der er et fuldt landskabsprojekt med stier, belysning, parkering, beplantning mv. indregnet i prisen. Dog er der ikke indregnet evt. beplantning til nyttehaver. Hvad angår nyttehaver er det op til designfællesskabet at vurdere, hvad de skal kunne og hvor meget der i så fald skal afsættes til fællesudgifter i den forbindelse. Da nyttehaverne er placeret på et stykke fredet areal må der ikke etableres skure, drivhuse og plantes træer. Der må dog gerne dyrkes i jorden, ligesom der må holdes dyr på det tilstødende engarael.

Hvordan bliver husene opvarmet? Det er ikke fast besluttet, men det vil sandsynligvis blive lokal fjernvarme baseret på genbrug fra det lokale savværk (som for øvrigt varmer 85% op i byen og er én af danmarks billigste leverandører).

Kommer der gulvvarme i husene? Det er endnu ikke fastlagt, men det kan forventes at der som min. er gulvvarme i badeværelset.

Følger alle køkkenelementer og hårde/hvidevarer med? Ja, dog ikke opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler.

Kan designfællesskabet træffe beslutning om helt at sløjfe klyngernes fælleshuse og gå udelukkende med "Laden" eller omvendt, fjerne Laden og udelukkende fokusere på klyngernes fælleshuse, f.eks. for at mindske omkostningerne? Ja. Almenr hjælper dog med vores viden og erfaringer, så vi sikrer at der skabes et godt fællesskab.

Hvad kan jeg regne med, at fællesudgifterne ligger på pr. år? Det vil afhænge af, hvad fællesskabet beslutter, men et estimeret budget lyder på ca. 6.000 kr./år pr. bolig (i hele træskolængder). Her er eventuel opsparing til fællesskabet og udgifter til fælles madlavning dog ikke medregnet.

Hvad er status med lokalplanen? Lokalplanen landede d. 27. april 2021 og alle har rost, hvordan Fridlev taler lige ind i Lejre Kommunes fine strategi om Vores Sted (som du i øvrigt bør læse, hvis du ikke kender den). Vores fælles vision om bæredygtig arkitektur med inspiration fra de norske fjeldlandsbyer, ”tun” og Lejres bindingsværksgårde er blevet godkendt, og vi glæder os som små børn! Det betyder, at vi nu påbegynder detailprojekteringen af Fridlev og de fysiske rammer og gør klar til byggeriet.

Lidt om lokalplanens præciseringer af boligområdet nord for Fridlev og vejadgang. Sammen med den forhenværende grundejer af Fridlev-grunden har vi forhindret, at naboprojektet nord for Fridlev endte ud som kedelige stokke af to-etagers rækkehuse. I stedet har man ladet sig inspirere af Fridlev i arkitekturen og bygger kun i én etage, så det ikke ”rager op i landskabet”. Vi har fået et godt samarbejde med den nye udvikler og det lover godt. Derudover fik vi også igennem, at det kun er Fridlev, der betjenes via Raunsbjergvej, hvilket betyder, at der ikke kommer gennemkørende biltrafik. De eneste bilister på vejen ind til Fridlev vil altså være beboerne eller deres gæster. Boligområderne nord og vest for Fridlev bliver betjent via Trebiens Allé.

Kan jeg regne med, at min bank kan få godkendt realkreditlån til mig? Når vi når til købsaftalen, er det helt centralt, at projektet er godkendt af de kreditforeninger, jeres banker arbejder sammen med. Ikke alle kreditforeninger er vant til bofællesskaber, men Almenr sikrer, at projektet er forhåndsgodkendt hos flere kreditforeninger, og når først det er godkendt dér, er processen med jeres bank helt standard. Vi sikrer også, at der er banker (bl.a Merkur Bank) der står klar til evt. at ”overtage” dig/jer som kunde og som har forhåndsgodkendt projektet, hvis din egen bank ”stritter”.

Hvor meget af den tilstødende eng hører til bofællesskabet? Mht. engen ender det formentlig således, at den vestligste del af engen (i lokalplanen kaldet D1) overdrages til vores fælles grundejerforening og kan, som vi håbede, bruges som rekreativt areal til leg og dyr til afgræsning foruden det store regnvands-bassin osv., hvor vi selvfølgeligt skal være demokratisk enige med naboerne (i alt bliver vi ca. 40 Fridlev’ere og ca. 22 naboer) og selvfølgeligt overholde servitutten om adgang for naboerne. Den østlige del hen mod Fridlev med søen (for nu kaldet D2 i lokalplanen) erhverves af Fridlev - området kan også opdyrkes eller beplantes, hvis man ønsker det. Med ret kommer naturligvis pligt, så det bliver så også Fridlevs ansvar, at engen afgræsses.

Hvordan er ejerskabet og brugsretten til "bakkehaverne"? Hele det fredede område (”Bakkehaverne”, i lokalplanen benævnt ”delområde E”) overdrages til Fridlev, og vi er blevet enige om at tinglyse et konkret greb med at plante en stor blomstereng i den skæve trekant mellem de to områder (Fridlev og delområde B) samt i grænsen mellem delområde B og de åbne marker, mens den store regulære del på ca. 5-6.000 m2 lægges ud til deciderede nyttehaver til Fridlev'erne, så der bliver basis for en seriøs grøntsagsproduktion!

Hvad er der af andre byggeplaner i området omkring Fridlev? Fridlev ligger naturskønt og heldigvis er en masse af det omkringliggende landskab fredet eller i landzone. Fridlev udgør meget bevidst den allersidste mulige udstykning mod øst. Derfor er udsigten beskyttet til næsten alle sider. Kun mod vest og nordvest (og evt. et lille område mod syd hvis vi ikke selv udnytter det) bliver der bygget på i fremtiden. Dette område (dvs. den nuværende mark syd for Fridlev mod banen) er efter sigende ret vådt og med en placering lige mod banen, skulle det ikke være en eftertragtet grund for andre at gå ind i. Almenr kunne overveje det ift. at udvide Fridlev med en ekstra klynge - eller fællesskabet kan overveje at gå sammen og købe det for at sikre det. Mulighederne er mange.

Hvornår skifter ejerskabet? I Fridlev forholder det sig således, at I som købere kommer til at eje jeres egen bolig samt en procentdel af den ejerforening, der ejer hele grunden inklusiv den del af den, boligerne står på. I det omfang der er have til boligerne tilhører selve jorden ejerforeningen, men der gives eksklusiv evig brugsret til den enkelte boligejer. Boligerne får status af ejerlejligheder, der ikke udmatrikuleres separat. Grunden og byggeprojektet ejes formelt - under byggefasen og indtil overdragelse - af projektselskabet Almenr Fridlev. Jf. Almenrs kooperative model medejes projektselskabet af alle beboerne med 10% svarende til kontantindskuddet. Ved overdragelsen, når byggeriet er færdigt, overdrages resten til beboerne. Almenr er, formelt set, herefter ude som medejer, når boligen er overtaget af jer.

Se (menneskevenlige) juridiske betingelser her